Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De oostenwind blaast zeldzame schelpen bloot op het strand van Schier

Groen

Koos Dijksterhuis

De buit: wulk en noordhoren, twee noordkrompen en twee wijde mantels. © Koos Dijksterhuis
Natuurdagboek

Het Oosterstrand en de Balg op Schiermonnikoog zijn de beste plekken om zeldzame, noordelijke schelpen te vinden. 

Soms spoelen er verse aan, maar de meeste liggen al eeuwen opgeslagen in de bodem. Ze worden omhooggewerkt, als bonen in een pot rijst, en uit het zand geblazen door oostelijke winden. De westenwind laat zand neerdwarrelen in de luwte ten oosten van het eiland, de oostenwind blaast het terug.

Lees verder na de advertentie

Zoon, zijn twee vrienden en ik fietsen tien en lopen vijf kilometer over het strand naar de oostpunt van het eiland. We vinden bijzondere schelpen, zoals twee wijde mantels, waarvan één fel oranjegeel. Die mantels zijn eerder een zuidelijke soort.

Vooral de linkerkleppen van de noordkromp spoelen bij ons aan, waar de rechterkleppen blijven is een mysterie

Een van de zeldzame noordelijke soorten die bij oostenwind soms nog opduikt, is de noordhoren, een groot slakkenhuis. Ze leven in Arctische wateren maar kwamen in de laatste ijstijd zuidelijker voor. De noordhoren is een collector’s item, waar vooral zoon op hoopt. Hij vindt een klein, maar prachtig exemplaar, sierlijker dan de knoestige wulken waar een noordhoren op lijkt. Noordhorens kúnnen groter worden dan die toch ook forse slakkenhuizen.

Ons hoofddoel is de noordkromp: geen slak, maar een tweekleppig schelpdier. Noordkrompen leven in de centrale en noordelijke Noordzee en spoelen nog steeds aan op Schier. Hun grote, stevige kleppen zijn bij uitstek schelpen die de oostenwind op de Balg blootlegt. We vinden er maar liefst achttien! Zoons vriend is kampioen met acht noordkrompen. Zoon vindt er vijf, waarvan één zeldzame rechterklep. 

Een levende noordkromp heeft twee ronde kleppen die op elkaar passen. Die kleppen hebben een gebogen top; de ene naar rechts, de andere naar links. Vooral de linkerkleppen van de soort spoelen bij ons aan; waar de rechterkleppen blijven is een mysterie.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees hier meer afleveringen van Natuurdagboek. 

Deel dit artikel

Vooral de linkerkleppen van de noordkromp spoelen bij ons aan, waar de rechterkleppen blijven is een mysterie