Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De eerste zingende tjiftjaf is in Groningen al gehoord

Groen

Koos Dijksterhuis

De gewone tjiftjaf. © Koos Dijksterhuis
Natuurdagboek

De vogeltrek is begonnen. Van sommige vogelsoorten trekt ’s winters een deel weg, terwijl een ander deel blijft. Veldleeuweriken, zanglijsters, spreeuwen en graspiepers bijvoorbeeld. Sommige zijn nog onderweg, andere zijn al een maand aan het zingen. 

Lepelaars trekken naar Afrika, al blijven sommige in Zuid-Europa, en die komen waarschijnlijk eerder terug dan de Afrikagangers.

Lees verder na de advertentie

In maart komt de boel echt op gang. Behalve voor lepelaars is maart de tijd voor bijvoorbeeld tjiftjaffen, bruine kiekendieven, zwarte roodstaarten en witte kwikstaarten. Ze druppelen binnen, maar soms komen ze ook in één klap massaal aan, tjiftjaffen vooral. 

Dan hoor ik de eerste in het midden des lands en de volgende dag de eerste in Groningen en een dag erna schettert het getjif­tjaf overal. Dit jaar is de eerste zingende tjiftjaf in Groningen al ruim een week geleden gehoord, maar niet door mij.

Contactroepjes

Van tjiftjaffen bestaat een waaier aan soorten die sprekend op elkaar lijken. Ze zingen allemaal hun naam, maar laten net iets andere contactroepjes horen, en hebben subtiele kleurnuances. Zo zijn er Siberische en Iberische tjiftjaffen, de eerste worden nog als ondersoort beschouwd, de laatste hebben het al tot soort geschopt. 

Bij ons is de gewone tjiftjaf in de lente en zomer zeer algemeen. Het is een groen-gelig vogeltje dat door bomen en struiken scharrelt en zich vooral met het eindeloos scanderen van zijn naam waarneem- en herkenbaar maakt.

Behalve tjiftjaffen hebben we fitissen in ons land broeden, die iets minder sprekend op tjiftjaffen lijken dan andere tjiftjaf(onder)soorten. Door een boomkruin schietend zijn ze alleen door hun zang te onderscheiden, die heel anders klinkt. In plaats van ‘tjiftjaf!’ zingen ze een van hoog naar laag aflopend riedeltje. Fitissen komen uit West-Afrika, en arriveren hier twee weken later dan tjiftjaffen, dus nu is dat groenige vogeltje vast en zeker een tjiftjaf.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Deel dit artikel