Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De bosuilen raken hun bos kwijt

Groen

Koos Dijksterhuis

De bosuil. © Henk Jan Koning
NATUURDAGBOEK

In de Amsterdamse Waterleidingduinen gaat het slecht met de bosuilen. Dat komt doordat in de duinen, voor zover niet kaalgeknabbeld door damherten, driftig wordt houtgehakt. Ik vind het een prachtig gebied, maar waarom er telkens bomen weg moeten?

Het is ook Henk Jan Koning een doorn in het oog. Koning inventariseert er roofvogels en uilen. “De eigenaar krijgt subsidie voor het verwijderen van Amerikaanse vogel­kersen. Prima om die exotische woekeraars te bestrijden, mits met een handzaag. Hier gebeurt het machinaal, en het zogenoemde na-beheer vindt zelfs in het broedseizoen plaats! Dan pakken ze met groepen vrijwilligers grote oppervlakten aan, om de overgebleven vogelkersen te verwijderen. Dat geeft veel verstoring.”

Lees verder na de advertentie
Alleen in de beboste oost­rand van de Wa­ter­lei­ding­dui­nen houden bosuilen stand

Henk Jan Koning

Het ergste vindt Koning wel het kappen van bos. “In 2017 werd er pal naast een broedende buizerd gekapt, nota bene voor een cursus motorzagen! In 2014 zaagden ze bomen om rond twee haviksnesten. In 2013 werd er al om twee buizerdnesten en twee haviknesten gekapt, die vervolgens alle vier hun eieren verlieten. Ook rond een wespendievennest is in 2013 gekapt, waarna ze een jaar niet broedden.”

Intensieve begrazing, houthakken en afplaggen zijn een probaat middel om de duingrond open en kaal te maken, zoals het ooit was toen er veel konijnen graasden. Van bomen en andere begroeiing profiteren onder meer bosuilen – bosbewoners die in holle bomen broeden. Ze vestigden zich er in de jaren zestig en hun aantal steeg tot 29 territoria in 2009. Daarna begon het grootschalige verwijderen van bomen en zakte de bosuilenstand in tot tien territoria. “Alleen in de beboste oost­rand van de Waterleidingduinen houden bosuilen stand”, zegt Koning.

“Zand en hout uit de duinen zijn gewoon handelswaar”, meent hij, “houthakken levert geld op, en dat er ook nog natuurbeheersubsidie voor gegeven wordt, dat vind ik om moe van te worden.’

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Deel dit artikel

Alleen in de beboste oost­rand van de Wa­ter­lei­ding­dui­nen houden bosuilen stand

Henk Jan Koning