Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Conferenties zoals in Katar helpen niet, maak simpele afspraken over klimaat

Groen

Kees de Vré

In Katar waren 17.000 vergaderaars bijeen gekomen © EPA

Massale klimaatconferenties zijn zinloos. Al zeventien jaar lang komt de wereld bijeen om klimaatverandering aan te pakken en al zeventien jaar komt er niets uit. Er is geen gram minder CO de lucht in gegaan. Ook de zojuist beëindigde conferentie in Katar heeft niets opgeleverd. Ophouden dus, dat bespaart jaarlijks tevens 100 miljoen dollar aan vergaderkosten, zegt de internationaal gewaardeerde klimaateconoom Richard Tol.

Tol ziet het almaar uitdijende klimaatcircus - in Katar waren 17000 vergaderaars bijeen - met lede ogen aan. "Goed overleg en coördinatie zijn zeker nodig, maar daar hoef je niet elke keer de hele wereld voor bij elkaar te roepen. Wat moet Nederland met problemen in Ghana of de Stille Oceaan? Begin bij buurlanden, waarmee het meeste handel wordt gedreven. Spreek af om schaarse middelen het meest klimaat-optimaal in te zetten. Dat helpt."

De hoogleraar klimaateconomie aan de universiteiten van Sussex in Engeland en de Vrije Universiteit in Amsterdam pleit voor een koolstofbelasting. "Hef belasting op de uitstoot van CO. Dat is een simpel middel voor een overzichtelijk probleem. Daarmee schep je duidelijkheid, met name naar investeerders in alternatieve energie. Het klimaatprobleem is erg opgeblazen. Er zijn ergere zaken in de wereld."

Lees meer vandaag in Trouw.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie