Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

China verbiedt handel in ivoor

Groen

Redactie

In 2014 vernietigde China kilo's illegaal ivoor in het openbaar als signaal dat illegaal ivoor in het land niet wordt getolereerd. © AFP

China stopt komend jaar met de handel in ivoor. Vanaf eind maart gelden legt het land de bewerking en de handel in ivoor aan banden. Per 31 december 2017 geldt een totaalverbod.

Het Wereldnatuurfonds (WNF) spreekt van een "historisch besluit'' dat een "enorme impuls zal geven aan het tegengaan van het stropen van olifanten''. 

China is momenteel nog de grootste afzetmarkt ter wereld voor ivoor, dat afkomstig is van de slagtanden van olifanten. "Het sluiten van de grootste legale ivoormarkt zal mensen in China en daarbuiten ervan weerhouden ivoor te kopen en het moeilijker make voor ivoorsmokkelaars om hun illegale voorraden te verkopen'', aldus het WNF.

De Chinese regering had al eerder laten weten dat de legale binnenlandse handel in ivoor een keer ten einde zou komen. Ook de Verenigde Staten, een andere belangrijke afzetmarkt, besloten eerder dit jaar de ivoorhandel grotendeels te verbieden. Er gelden wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor oudere muziekinstrumenten waar ivoor in is verwerkt.

In Europa is de handel in ivoor al jaren aan banden gelegd, maar ook hier zijn uitzonderingen op de regel. Zo mogen objecten van ivoor die voor 1990 zijn vervaardigd wel worden verkocht.

Volgens het WNF en de organisatie Traffic, die de handel in de gaten houdt, piekte het stropen van Afrikaanse olifanten in 2011. Maar nog altijd worden volgens de organisaties jaarlijks zo'n 20.000 olifanten gedood door stropers. Dat gebeurt vooral voor hun ivoor, dat in China en andere Aziatische landen nog steeds gewild is. Er worden sieraden en ornamenten van gemaakt en het wordt in vermalen vorm gebruikt in sommige traditionele medicijnen.

Deel dit artikel