Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Broertje van Greenpeace is net wat brutaler

Groen

Hans Marijnissen

Een blauwvintonijn wordt in Tokyo geveild. © AFP

Ze noemen zich de Ryanair van de natuurbescherming. De club is klein, zeer snel en flexibel. Actievoerders van The Black Fish verstoren in de Middellandse Zee de visserij op blauwvintonijn.

Hij beschikt niet over beelden, want de actie vond min of meer spontaan plaats, onder water, in het pikkedonker. Maar volgens Wietse van der Werf, oprichter van de internationale zeebeschermingsorganisatie The Black Fish, heeft een duikteam honderden bedreigde blauwvintonijnen bevrijd uit kooien van een visboerderij nabij het Kroatische eiland Ugljan.

'Medewerkers van onze organisatie waren twee weken geleden ter plekke om onderzoek te doen naar de werkwijze van de controversiële tonijn-industrie in dat land', zegt Van der Werf, 'en de rol van het Amerikaanse bedrijf Umami Sustainable Seafood daarin. Toen onze bemanningsleden zagen hoe een aantal grote blauwvintonijnen werd afgeslacht, besloten ze diezelfde nacht in actie te komen. Duikers hebben met messen de netten van twee enorme drijvende kooien opengesneden waardoor meer dan duizend vooral jonge tonijnen konden ontsnappen naar open water.'

Die actie toont volgens Van der Werf precies de kracht van zijn kleine, maar doelgerichte organisatie. Natuurlijk doet Greenpeace zijn werk, en Sea Shepherd het zijne, maar de organisaties zijn enorm, en daardoor log geworden, zegt Van der Werf. 'Ze verdelen hun aandacht over een zeer groot gebied en kiezen hun actiedoelen in ieder geval buiten de Middellandse Zee. Terwijl juist dat gebied op dit moment zo wordt bedreigd. Als een soort Ryanair veroveren wij op dit moment een plaatsje in natuurbeschermingsland. Met weinig middelen, maar in een sobere omgeving presteer je juist beter.'

The Black Fish moet de eerste natuurorganisatie worden die zich richt op de bescherming van zeeleven. De meest rijke natuur bevindt zich volgens Van der Werf ónder het wateroppervlak, is daardoor voor weinig mensen zichtbaar, en daardoor extra kwetsbaar. Want wie merkt het als er een sleepnet over de bodem gaat?

Het komende jaar wil The Black Fish campagne voeren om de lucratieve handel in de blauwvintonijn onder de publieke aandacht te brengen en illegale visserij van deze bedreigde vissoort in de Middellandse Zee tegen te gaan. De tonijn wordt voor kapitalen verkocht aan landen als Japan, waarna de vis wordt verwerkt als sushi.

Twee jaar geleden besloot de toezichthoudende International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) dat alleen tonijn met een gewicht van minimaal dertig kilo gevangen mag worden. De dieren hebben zich dan tenminste één keer kunnen voortplanten.

Maar de ICCAT stelde tegelijkertijd dat vissers in de Adriatische Zee, met name uit Kroatië, toch op de kleinere vissen mogen blijven jagen. Volgens Van der Werf is deze vrijstelling 'een vorm van gelegaliseerde stroperij' waardoor de toch al bedreigde soort zich onmogelijk kan voortplanten. 'Wij willen daarom dat de ICCAT deze speciale regeling opschort en de handel in de bedreigde vis actief tegengaat. We moeten er samen naar toe werken dat één van de grootste en snelste vissen in onze oceanen een kans heeft om te overleven.'

Wietse van der Werf probeert The Black Fish komend jaar uit te bouwen tot een sociale beweging waarvan de 'leden' via sociale media als Twitter en Facebook met elkaar communiceren. Op dit moment kent zijn organisatie bruggenhoofden in Nederland, Zweden en Duitsland, maar Amsterdam zal de thuisbasis worden.

'Ons doel is zoveel mogelijk mensen te informeren over onze actiedoelen en de achterliggende problematiek. Daarnaast doen we zelf onderzoek waarvan het resultaat gebruikt kan worden als bewijs in eventuele juridische procedures.' Maar The Black Fish komt ook in actie, zoals bij de sabotage in Kroatië waar de meer dan duizend tonijnen uit de kapotgesneden netten konden verdwijnen. Wat dat betreft is het kleine broertje van Greenpeace net wat brutaler.

De kosten worden betaald uit donaties. 'Voor vijfduizend euro heb je al een actieboot', zegt Van der Werf. 'Actievoeren met vrijwilligers hoeft niet veel te kosten. Er hangt ook een gift van een half miljoen euro in de lucht die besteed moet worden aan een actie-moederschip. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie