Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Britse beroemdheden nemen het op voor de Munduruku-indianen uit Brazilië

Groen

Melanie Zierse

Munduruku-indianen tijdens een protestactie tegen de constructie van de megadam in de Tapajósrivier. © Getty Images

Het was een grote overwinning voor de 12.000 Munduruku-indianen toen vorige week bekend werd dat hun leefgebied voorlopig niet wordt vernield door een betonnen muur van 8 kilometer lang en 50 meter hoog. Maar hun strijd is nog niet gestreden, zeggen nu ook Sir Paul McCartney en 47 andere Britse beroemdheden in een open brief aan The Guardian. Want één megadam in de Tapajósrivier mag dan verhinderd zijn, er zijn nog 42 andere dammen te gaan.

De brief is gericht aan de Braziliaanse overheid en Europese bedrijven die van plan zijn de ruim veertig dammen te bouwen in de omgeving van de Tapajósrivier, de laatste ongerepte rivier in de Amazone. Volgens een rapport van Greenpeace zal er niks overblijven van het bosrijke leefgebied van de Munduruku-indianen als de bouw doorgaat. Ook de inheemse flora en fauna zal ernstig worden aangetast. Tal van diersoorten zullen hierdoor verdwijnen, zoals de roze rivierdolfijn, schildpadden en panters.

Keerpunt
Lokale stammen strijden al jaren tegen de komst van de waterkrachtcentrales. Onder andere Paul McCartney, Michael Palin, Roger Moore, Annie Lennox, Joanna Lumley en Emma Thompson hebben hun naam onder de brief gezet. "We vinden de beslissing van het milieuagentschap om de bouw van de enorme São Luiz do Tapajósdam te stoppen een welkom bericht", zeggen de ondertekenden in de brief.

"De beslissing van de Braziliaanse waakhond markeert een keerpunt in de strijd voor de bescherming van dit gedeelte van de Amazone, maar het gevecht is nog niet over", vervolgen ze. "De beste manier om dit land en haar inwoners te beschermen is de erkenning van het grondgebied van de Munduruku door de Braziliaanse overheid. De constructiebedrijven moeten zich niet bezighouden met deze destructieve werkzaamheden." Of de Britse beroemdheden naast deze brief nog meer actie gaan ondernemen is niet bekend.

Strijdbijl
De Munduruku legen de strijdbijl in elk geval nog niet neer na hun triomf. Een delegatie van stamhoofden reist deze week naar Engeland voor een formeel gesprek met het bedrijf Siemens. Opperhoofd Arnaldo Kabá Munduruku vraagt Siemens publiekelijk bekend te maken dat zij niet deel zullen nemen aan de bouw van nieuwe dammen. Een woordvoerder van Siemens zegt de delegatie te willen ontvangen, maar beweert niet betrokken te zijn bij waterkrachtprojecten in Brazilië.

Greenpeace heeft Siemens eerder al gevraagd niet mee te doen aan de aanbesteding en het leveren van turbines voor nieuwe dammen. Siemens heeft toen niets toegezegd.

Deel dit artikel