Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bossen en veenland in Nieuw Guinea verliezen beschermde status

Groen

Marco Visser

Het gebied in Nieuw -Guinea dat klaar wordt gemaakt voor grootschalige landbouw.

Indonesië heeft een natuurgebied ter grootte van de provincie Gelderland haar beschermde status ontnomen. Eind vorig jaar gaf de Indonesische regering meer dan 400.000 hectare land in Nieuw Guinea vrij voor economische ontwikkeling, zo blijkt nu uit een onderzoek van Greenomics-Indonesia.

Volgens de NGO in Jakarta worden in Nieuw Guinea grote stukken veenland en bos geofferd aan het landbouwproject Merauke Integrated Food and Energy Estate (MIFEE). Dit project zou de voedselzekerheid in de regio moeten bevorderen, maar volgens critici is MIFEE alleen goed voor de toch al goed gevulde zakken van zakenmensen.

In Indonesië geldt sinds 2011 een moratorium van twee jaar om bossen te beschermen tegen grootschalige exploitatie. Maar het gebod op bescherming van de gebieden laat wel ruimte voor de verbouwing van voedsel- en energiegewassen als suikerriet en rijst, mijnbouw en de exploitatie van fossiele brandstoffen, meldt natuur- en milieusite Mongabay. MIFEE zou de nog ongerepte gebieden in Nieuw Guinea gebruiken voor de productie van maïs, palmolie en veeteelt, activiteiten waarvoor geen vrijstelling geldt.

Indonesië heeft een van de hoogste ontbossingpercentages ter wereld. De grootschalige houtkap en verbranden van bossen is goed voor driekwart van de CO2-uitstoot van het land. Dat verklaart deels

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie