Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Borssele zakt voor EU-test veiligheid

Groen

Leonoor Kuijk

Luchtopname van de kerncentrale van Borssele. © ANP

De kerncentrale van Borssele in Zeeland voldoet niet aan internationale eisen voor overstromingsgevaar. Ook is materiaal waarmee calamiteiten kunnen worden verholpen niet rampbestendig opgeborgen. De centrale is verder onvoldoende beveiligd tegen aardbevingen.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie, dat is opgesteld na een uitgebreide controle van alle kernreactoren voor stroomvoorziening in de Europese Unie. Het rapport wordt vandaag in de Europese Commissie besproken, maar lekte al uit naar de pers.

De Franse kerncentrales, goed voor ongeveer een derde van het totale aantal in de EU, scoren het slechtst. Geen van de Europese kerncentrales slaagde volledig voor de test waarin elf veiligheidscriteria werden getoetst. Toch beveelt de Europese Commissie niet aan om kerncentrales te sluiten. Wel is ze somber over de kosten van het oplossen van de problemen. Volgens de Europese Commissie gaat het om 30 tot 200 miljoen euro per reactor. Borssele telt één reactor. Het kost tussen de 10 tot 25 miljard euro om alle reactoren in de EU-landen met kerncentrales op een ideaal veiligheidspeil te brengen.

Dat bedrag zullen de lidstaten zelf moeten opbrengen. Energieveiligheid en het beheer van kerncentrales is geen Europese, maar een nationale aangelegenheid. De Europese Commissie heeft alleen de coördinatie gevoerd over deze zogenoemde stresstest, nadat de EU-lidstaten daarom in het voorjaar van 2011 hadden gevraagd. Aanleiding was de kernramp in het Japanse Fukushima.

De criteria voor de test zijn niet nieuw. Na de kernramp van 1979 in het Amerikaanse Harrisburg en de ramp in 1986 in Tjsernobyl werden wereldwijd veiligheidscriteria opgesteld. De IAEA, het Internationaal Atoom-Energie Agentschap in Wenen, ziet op die criteria toe en heeft het recht om nucleaire installaties te inspecteren. Maar landen zijn niet verplicht de aanbevelingen op te volgen. "De stresstest toont aan dat zelfs vandaag de dag, tientallen jaren nadien, de invoering van de maatregelen in een aantal lidstaten nog op zich laat wachten", staat er in het commissierapport. Vanwege de zorgelijke uitkomst wil de Europese Commissie een prioriteitenlijst opstellen welke problemen de grootste veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Alle vijftien landen met kerncentrales moeten dit jaar een actieplan opstellen op welke termijn ze de problemen willen verhelpen.

België krijgt in het rapport een pluim omdat het onlangs de kernreactor van Doel 3 aan een extra grondige controle onderwierp. Bij die controle werden duizenden scheurtjes in de reactorwand ontdekt. Doel 3 ligt sindsdien stil. België besloot tot die uitgebreide controle, zo zei directeur van de Belgische nucleaire autoriteit Willy De Roovere in augustus, omdat zijn agentschap had gehoord dat in Franse reactorwanden mogelijk scheuren zaten.

Deel dit artikel