Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Besmette honing zet wetgeving op losse schroeven

Groen

Nienke Schipper

© Thinkstock

De Europese Unie heeft bepaald dat voedsel met sporen van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) niet meer zomaar verkocht mag worden op de Europese markt. De producten moeten eerst uitgebreid worden gecontroleerd op veiligheid en op het etiket moet duidelijk worden vermeld dat het voedsel betreft met sporen van GGO.

De uitspraak werd gedaan naar aanleiding van een zaak met Duitse imkers in de deelstaat Beieren. De bijenkasten van de imkers staan op een locatie met in de buurt een veld met genetisch gemodificeerde maïs van zadenleverancier Monsanto. Het gevolg was dat de honing besmet raakte en de imkers niet meer via de reguliere weg hun honing op de markt kunnen brengen. De imkers kunnen na de uitspraak een schadevergoeding eisen bij Monsanto. Ook milieuactivisten zijn zeer tevreden met de uitspraak omdat het goed past in het zero-tolerance beleid van de EU ten aanzien van genetisch gemodificeerde gewassen.

Genetisch gemodificeerde gewassen zijn in de Europese Unie slechts mondjesmaat toegestaan. Slechts één soort maïs en één soort aardappel mogen worden verbouwd. Dit in tegenstelling tot de rest van de wereld, waar genetisch gemodificeerde gewassen inmiddels welig tieren. De lobby van bedrijven die handelen in genetisch gemodificeerde gewassen doet zijn uiterste best om ook in 'het oude Europa' voet aan de grond te krijgen. EU voorzitter, José Manuel Barroso, probeert ook al jaren de wet te versoepelen en meer verantwoordelijkheid bij de lidstaten te leggen. Tot nu toe zonder succes; zeker elf lidstaten zijn faliekant tegen.

In juli van dit jaar ging de deur naar genetisch gemanipuleerde gewassen een klein stukje verder open. Er werd een wet aangenomen die het mogelijk maakt dierenvoeding met sporen van GGO te importeren. Door de uitspraak in de honingzaak komt deze wet weer op losse schroeven te staan omdat de kans bestaat dat de sporen in dierenvoeding uiteindelijk ook terecht komen in de dieren zelf.

Nu honing met sporen van genetische gemanipuleerde gewassen niet meer zonder meer verkocht mag worden bestaat de kans dat er schaarste ontstaat. Binnen de EU wordt ongeveer 200.000 ton honing per jaar geproduceerd, een additionele 140.000 ton moet worden geïmporteerd. De meeste geïmporteerde honing komt vanuit Argentinië en China, beiden landen met een zeer tolerant GGO beleid.

Monsanto
Het probleem met genetisch gemodificeerde gewassen is niet zo zeer dat ze ongezond zouden zijn (daarvoor bestaat geen bewijs), als wel dat ze landbouwgrond flink kunnen vervuilen. Van de gewassen van de grootste zadenleverancier Monsanto is bekend dat ze zo zijn gemanipuleerd dat ze resistent zijn tegen agressieve bestrijdingsmiddelen, hier ook wel bekend als Roundup, die kunnen zorgen voor bodemvervuiling. Ook in die bestrijdingsmiddelenmarkt heeft Monsanto een flink marktaandeel. In Zuid-Amerika, Afrika en China is Monsanto inmiddels marktleider. In de Verenigde Staten zijn steeds meer boeren ontevreden over het monopolie en lopen er verschillende rechtszaken tegen het bedrijf.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie