Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beroemdheden zingen tegen schaliegas: 'Don't Frack my Mother'

Groen

Redactie

Yoko Ono nam samen met haar zoon het initiatief een lied te schrijven tegen schaliegaswinning. © ap

Amerikaanse beroemdheden hebben een lied opgenomen tegen schaliegaswinning. Yoko Ono, Susan Sarandon, Liv Tyler en 22 andere beroemde Amerikanen willen op deze manier de gouverneur van de staat New York onder druk zetten om schaliegaswinning niet goed te keuren.

Yoko Ono en haar zoon Sean Lennon kwamen met het initiatief. Zij bezitten een ranch op het platteland van New York en op die plek zijn plannen voor schaliegaswinning.

Schaliegas zit opgeslagen in 'schalie', een soort gesteente. Om het gas eruit te krijgen, moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden. Dit proces, waarbij men onder hoge druk water en chemicaliën in het gesteente pompt om zo barsten te creëren, wordt ook wel 'frakken' genoemd.

Dit proces kan kleine aardbevingen veroorzaken en het grondwater vervuilen met de gebruikte chemicaliën. Tegenstanders verwijzen naar Pennsylvania waar de ontginning tot ondrinkbaar kraanwater leidde, dat bovendien ontvlambaar bleek.

'Don't Frack my Mother'
Sean Lennon heeft als protest het nummer 'Don't Frack my Mother' geschreven. Voor de YouTube-video bij het nummer kreeg hij hulp van 25 muzikanten, actrices en comedians.

Het lied is inmiddels uitgegroeid tot het speerpunt van de campagne tegen schaliegaswinning in de staat New York. Artiesten hebben zich verenigd in de campagne 'Artists Against Fracking', waar ook grote namen als Robert De Niro, Alec Baldwin, Lady Gaga en Paul McCartney zich bij aangesloten hebben.

Moratorium
De video lijkt effect te hebben. Het Huis van Afgevaardigden in de staat New York heeft al voor een moratorium op schaliegaswinning van twee jaar gestemd, wat zou betekenen dat de winning van schaliegas voorlopig wordt tegengehouden. Die beslissing moet wel nog bevestigd worden door de Senaat en door gouverneur Cuomo.

Uit een enquête eerder deze week bleek dat 43 procent van de inwoners van de staat het verbod in stand willen houden, 39 procent is voorstander van het frakken.

Lees verder na de advertentie

Don't Frack my Mother

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie