Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bernice Notenboom meet sneeuwdikte op Noordpool

Home

Joop Bouma

Bernice Notenboom © Lars van den Brink

Poolreizigster Bernice Notenboom, nummer 3 in de Duurzame 100 van Trouw, vertrekt vandaag naar de Noordpool om voor de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties NASA en ESA onderzoek te doen naar de stille klimaatramp die zich daar voltrekt.

Notenboom gaat 1250 sneeuwmetingen uitvoeren op de 240 kilometer ijs tussen de 88ste en de 90ste breedtegraad. Ze was er al eerder, in 2007, maar intussen is de situatie verslechterd. De laatste jaren is er jaarlijks weer minder ijs aangetroffen in de Arctische Zee.

Lees verder na de advertentie
Notenboom gaat met twee andere expeditieleden op ski's onderzoek doen in een gebied waar geen vliegtuigen meer kunnen landen

Metingen van de sneeuwdikte zijn van belang om na te gaan hoe ernstig de afbraak van het ijs is op de Noordpool. Op satellietbeelden kan wel worden gezien waar nog ijs of sneeuw ligt, maar het onderscheid kan niet worden gemaakt en ook de dikte van de sneeuw kan niet worden bepaald. Hoe meer sneeuw, hoe slechter de situatie.

Notenboom gaat met twee andere expeditieleden op ski's onderzoek doen in een gebied waar geen vliegtuigen meer kunnen landen door de slechte toestand van het ijs. Met de data die de expeditie oplevert, kan de kwaliteit van het satellietonderzoek worden verbeterd.

Kort na de expeditie vaart Notenboom met 66 Nederlandse managers naar Spitsbergen om hen de gevolgen van de klimaatverandering te laten zien. Ze hoopt dat die excursie leidt tot een snellere verduurzaming van het bedrijfsleven. De expeditie is te volgen op www.2dgrees.com.

Deel dit artikel

Notenboom gaat met twee andere expeditieleden op ski's onderzoek doen in een gebied waar geen vliegtuigen meer kunnen landen