Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bedrijven zijn veel groener dan overheid

Groen

Janne Chaudron

© Photo News

Grote bedrijven vergroenen sneller dan overheden. In Nederland lopen KPN en Philips voorop. Dat blijkt uit een ranglijst die de grootste windmolenfabrikant Vestas in samenwerking met financieel persbureau Bloomberg samenstelde.

De duizend grootste bedrijven, gemeten in beurswaarde wereldwijd, hebben gerapporteerd hoeveel groene energie ze verbruiken en inkopen. Gemiddeld wordt 40 procent van de stroom die Europese bedrijven gebruiken, al opgewekt uit zon, wind of biomassa, terwijl de Europese Unie zichzelf als doel heeft gesteld om 20 procent van de stroom in 2020 groen op te wekken. In de Verenigde Staten ligt het gemiddelde van de grote bedrijven op 20 procent. Het land heeft helemaal geen doelstellingen op dit gebied.

"Je ziet dat in landen zonder actief klimaatbeleid bedrijven zelf reageren op de maatschappelijke onrust", verklaart Donald Pols van het Wereldnatuurfonds het grote aantal Amerikaanse bedrijven in de top van de lijst. Hij zit geregeld met grote bedrijven om tafel om overeenkomsten te sluiten op het gebied van de inkoop van groene energie.

"Bovendien kunnen bedrijven in landen waar wel een actief klimaatbeleid wordt gevoerd, gemakkelijk wijzen naar de overheid. Die doet immers al voldoende, door middel van wetgeving, om de maatschappelijke zorgen weg te nemen", zegt Pols.

Twee Nederlandse bedrijven zijn in de ranglijst vertegenwoordigd. KPN scoort het beste. Het bedrijf kocht in 2010 780 gigawattuur van zijn stroom groen in. Het telecombedrijf steeg met dat aantal in de lijst van de twaalfde plaats in 2009 naar de vijfde plek dit jaar. Philips staat met 525 gigawattuur op de negende plek. Als de inkoop wordt afgezet tegen het verbruik van de stroom, staat KPN op een dertiende plaats. Philips komt dan niet in de lijst voor.
KPN is actief het eigen bedrijf aan het vergroenen. De telecomsector is een grote energieslurper. Vooral de datacenters die nodig zijn voor internet en bedrijfsnetwerken vergen erg veel stroom.

KPN is verantwoordelijk voor 1 procent van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik en maakte eerder dit jaar de afspraak met het Wereldnatuurfonds om alle stroom in de toekomst op te wekken uit zon, wind of biomassa. Het liefst geproduceerd in Nederland. Op dit moment komt de helft van de opgewekte duurzame stroom uit wind. Dat strookt met de ranglijst van Vestas. De meeste bedrijven die daarin opgenomen zijn, halen de groene stroom uit windenergie.

"Je kan als groot bedrijf niet achterblijven", zegt Marga Blom, verantwoordelijk voor het energiemanagement binnen KPN. "We merken dat grote klanten vragen naar ons klimaatbeleid. We hebben er dus economisch voordeel van om te vergroenen. We kiezen daarin onze eigen strategie, los van de overheid."

Deel dit artikel