Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aziatische boktor duikt op in speeltuin

Groen

Novum

Een volwassen exemplaar van de Aziatische boktor is aangetroffen in de wijk Roombeek in Enschede. Een bewoner vond de schadelijke kever in een speeltuin in de wijk waar op diverse plaatsen natuursteen staat opgeslagen. Vorige maand werden in een nieuwbouwwijk in het Brabantse Berghem ook al twee Aziatische boktorren aangetroffen in verpakkingshout voor het vervoer van natuursteen. In december werd in het Westland zelfs op een kleine populatie gestuit.

De kever is ongevaarlijk voor mensen maar wel schadelijk voor loofbomen en struiken, en wordt daarom bestreden. De kever, die uitsluitend levend hout eet, is mogelijk uit Azië meegelift met het verpakkingshout.

De Plantenziektenkundige Dienst van het ministerie van LNV onderzoekt of er nog meer kevers in Enschede zijn, laten de dienst en de gemeente dinsdag weten. Het verpakkingsmateriaal in de wijk wordt deze week onder de loep genomen. Ook worden bomen en struiken gecontroleerd op sporen van de boktor.

De wijk in Berghem waar de kever werd aangetroffen, wordt de komende drie jaar in de gaten gehouden. De Europese Unie verplicht lidstaten de Aziatische boktor te bestrijden. In China en Korea, waar de torren vandaan komen, zorgen ze voor veel overlast.

Deel dit artikel