Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Australië pakt het groots aan met bescherming van de oceaan

Groen

Nienke Schipper

De koralen van het Great Barrier Reef. © Reuters

Australië gaat het grootste zeereservaat ter wereld realiseren. Een gebied van 3,1 miljoen vierkante kilometer komt onder bescherming te staan, waaronder de koralen.

In een gebied dat meer dan een derde van de Australische wateren betreft worden gas- en oliewinning en visserij aan strenge banden gelegd. "Het is de hoogste tijd dat er actie wordt ondernomen om onze oceanen te beschermen en Australië wil daar een leidende rol in spelen," zegt minister van milieu Tony Burke voorafgaand aan de milieutop in Rio de Janeiro.

Het reservaat bestaat uit een aaneenschakeling van gebieden langs de kust. In de verschillende zones gelden specifieke regels; op sommige plaatsen is meer toegestaan dan anderen. "Eigenlijk creëren we nationale parken, maar dan in de oceaan," aldus Burke.

Vooral in het noordoostelijke deel van Australie, voor de kust bij Queensland, leven veel beschermde dieren zoals haaien en tonijn. Ook zijn er geïsoleerde tropische riffen en diepe zeegeulen. Een bekend beschermd gebied is het Unesco werelderfgoed The Great Barrier Reef.

Lees verder na de advertentie
Tony Burke © AFP
De gebieden in het plan die beschermd zullen worden. © AP

Milieuorganisaties zijn niet zo te spreken over het plan. Die hadden liever gezien dat visserij en oliewinning in zeeën met koraalriffen in zijn geheel verboden werd. Bovendien blijft olie- en gaswinning mogelijk in de zeer directe nabijheid van de beschermde gebieden.
Volgens rapporten zal de visindustrie honderden miljoenen dollars ontvangen ter compensatie. 

The Australian Conservation Foundation zegt dat het plan niet zaligmakend, maar zeker een stap in de goede richting is. In totaal wordt het aantal zeereservaten voor de Australische kust uitgebreid van 27 naar 60. 

"Dit netwerk van zeereservaten zorgt ervoor dat de diversiteit in de zee gezond, vruchtbaar en veerkrachtig blijft voor volgende generaties," aldus minister van Milieu Tony Burke.

Het Great Barrier Reef in Australië is één van de bedreigde gebieden. © reuters

Deel dit artikel