Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Atalanta wederom de meest gespotte vlinder

Groen

Frank Straver

© commons.wikimedia.org

Voor het tweede jaar op rij is de atalanta de meest gesignaleerde vlindersoort van Nederland. Zo'n 10.000 keer werd deze zwart-bruin-oranje fladderaar gespot afgelopen weekend, tijdens de landelijke tuinvlindertelling.

De atalanta was in 2015 ook al de meest geziene vlinder tijdens de jaarlijkse teldagen van de Vlinderstichting. Dat was toen een primeur. De atalanta is een trekvlinder, die in het voorjaar vanuit Zuid-Europa deze kant op komt. Hierdoor is de soort het ene jaar aanweziger dan het andere. Het weer tijdens de reis moet immers wel meezitten.

De kleine vos, ook oranje-zwart maar met gele vlekken, eindigde bij de telling dit jaar op de tweede plek. Deze vlinder werd bijna 7.000 keer gezien, vooral in Noord-Nederland. Op plaats drie eindigde de dagpauwoog:  de Vlinderstichting kreeg zo'n 5.500 meldingen binnen over dit insect met dieprode vleugels, voorzien van paarsige 'ogen'.

In totaal werden er sinds vrijdag via internet ruim 42.000 vlinders gemeld, terug te brengen tot zo'n vijftig soorten. Een 'herkenningskaart' met plaatjes van voorkomende vlindersoorten moest deelnemers aan de telling behoeden voor een vergissing. De Vlinderstichting wil weten hoe de stand van vlindersoorten zich ontwikkelt. Die kennis kan worden gebruik om de vlinder beter te beschermen. De citroenvlinder is flink geduikeld in de top tien, van de vierde naar de achtste plaats. Nog geen reden voor alarm, stelt de Vlinderstichting. Veel citroenvlinders zijn in 'zomerrust', stilletjes onder de bladeren, vermoedt een woordvoerder.

Vlindertellingen vinden het hele jaar door plaats, via het Landelijk meetnet vlinders. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde op basis daarvan vrijdag dat de populatie van de tien meest voorkomende tuinvlindersoorten het afgelopen decennium stabiel bleef, zowel in de stad als landelijk.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie