Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Actie voor opkopen kolencentrale breidt uit

Home

Frank Straver

Nuons kolencentrale aan de Hemweg in het Westelijk havengebied. (Foto: John Gundlach) © ANP

Wat begon met een ‘stuntbod’, lijkt uit te groeien tot een kansrijkere poging om Nuons kolencentrale stil te leggen.

Donderdag bood de kleine, groene energie-aanbieder Vandebron 1 miljoen euro op Nuons ‘Hemwegcentrale’. Het geld zou deels bedoeld zijn voor afzwaaiende medewerkers. De kolencentrale zelf kon volgens Vandebron blijven staan en een nieuwe functie krijgen, als evenemententerrein. Nuon wees het af: te laag. Niet serieus te nemen.

Lees verder na de advertentie
Ook ik ben altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale

Wethouder Abdeluheb Choho van duurzaamheid

Maar gisteren kwam er bericht uit het Amsterdamse gemeentehuis. Wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid, D66) wil een extra miljoen neerleggen. Daardoor ontstaat volgens Nuon een ‘interessante situatie’. Het bedrijf gaat met Choho om de tafel. “We gaan ervan uit dat de gemeente hier ook heel serieus over nagedacht heeft.''

Volgens Choho klopt dat. “Het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling is goed voor het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers. Ook ik ben daarom altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale, met oog voor de belangen van de werknemers van de centrale.'' Niet veel later meldde ook een groot chocoladebedrijf zich. Ook dat concern beweert een miljoen op tafel te leggen voor sluiting van de kolencentrale. PR-motieven spelen mee. De gezamenlijke bieders willen publiekelijk een ‘goede beurt’ maken door hun actie.

Nuon wil niet zeggen wat de Hemweg waard is. Bekend is wel dat de Zweedse eigenaar van Nuon honderden miljoenen afboekte op Nuon-centrales. De ‘Hemweg’ is weinig rendabel meer. Choho roept het rijk ook op met geld over de brug te komen. Hoogleraar Duurzaamheid Jan Rotmans suggereert aanvullend nog een crowdfundingsactie.

Deel dit artikel

Ook ik ben altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale

Wethouder Abdeluheb Choho van duurzaamheid