Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

230 wetenschappers in Science: Verbied 'bijengif' wereldwijd

Groen

Emiel Hakkenes

Een bij op een bloem. © ANP

Het Europese verbod op zogenoemd ‘bijengif’ moet wereldwijd navolging krijgen. Dat schrijft een groep van 230 wetenschappers in een ingezonden brief in het wetenschappelijke tijdschrift Science. 

Volgens de briefschrijvers is er sterk bewijs dat zulk landbouwgif (een verzameling bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïden worden genoemd) nuttige insecten schaadt en wereldwijd bijdraagt aan het verlies van biodiversiteit.

Lees verder na de advertentie

Dit voorjaar stemde het Europees Parlement in met een verbod op drie veelgebruikte neonicotinoïden. Een dergelijk verbod bestaat buiten Europa alleen (gedeeltelijk) in de Canadese provincie Ontario. Wanneer maatregelen tegen het gebruik van neonicotinoïden uitblijven, schrijven de wetenschappers, bestaat het risico dat de vermindering van biodiversiteit alleen maar doorzet en dat het aantal insecten blijft afnemen. Dan komt de bestuiving van gewassen in gevaar en zullen toekomstige generaties leven in een minder rijke natuur.

De brief is een initiatief van de bekende Britse bioloog Dave Goulson, hoogleraar aan de universiteit van Sussex. Zijn medeondertekenaars zijn vooral biologen en ecologen.

Lees ook: Boer wil af van het verbod op bijengif

Nederlandse akkerbouwers willen een vrijstelling van het Europese verbod op bijengif. Zij vragen minister Schouten van landbouw om dat bij de Europese Commissie te bedingen. Dat heeft boerenbelangenorganisatie LTO laten weten.

Lees ook: Het verbod op bijengif, vindt de suikerbranche, schaadt boer en milieu

Het verbod op het zogenoemde bijengif, dat vanaf dit najaar in de Europese Unie geldt, is desastreus voor de teelt van suikerbieten. Dat stelt Royal Cosun, het moederbedrijf van de coöperatieve suikersector in Nederland.

Deel dit artikel