Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

100.000 dollar voor winnaar toiletinnovatie-uitdaging

Groen

Nienke Schipper

© Thinkstock

De ontwikkeling van een toilet die niet afhankelijk is van stromend water is het nieuwste project van Microsoftoprichter Bill Gates. Betere sanitaire voorzieningen redden levens in ontwikkelingslanden, stelt Gates. Hij schreef een wedstrijd uit om de energie en waterslurpende toiletpot eens flink te vernieuwen.

De hoofdprijs van 100.000 dollar ging naar het California Institute of Technology dat een duurzaam toilet bedacht die werkt op zonne-energie, het gebruikte water recycled en het menselijke afval omzet in herbruikbare energie.

Microsoft maakte van Bill Gates een multimiljonair. Het softwarebedrijf werd groot onder zijn leiding en domineerde lange tijd de wereld van computers. Samen met Steve Jobs van Apple zorgde Gates ervoor dat computers tegenwoordig in vrijwel elk huishouden aanwezig zijn en -veelal- gebruik maken van door Microsoft ontwikkelde software.

Maar Gates was niet van plan al om al zijn miljoenen voor zichzelf te houden. Sinds 2007 schonk hij al 28 miljard dollar (bijna 50% van zijn netto vermogen) aan goede doelen, en dan vooral aan vaccinaties waarmee hij inmiddels naar schatting meer dan zes miljoen levens redde. Zijn nieuwste project is dus de 'Heruitvinding van de toilet-uitdaging'.

Gates trekt nu 3.4 miljoen dollar uit om het toilet te gaan ontwikkelen en op de markt te brengen. Daarmee komt de totale investering in de duurzame toilet op 6.5 miljoen. Een schijntje bij wat de opbrengst van het project zou kunnen worden. 2,6 miljard mensen, bijna 40 % van de wereldbevolking, heeft op dit moment geen toegang tot hygiënische sanitaire voorzieningen.

In China en India verwacht men binnen de komende dertig jaar bovendien een flinke urbanisatie en zullen zo'n 350 tot 400 miljoen mensen naar de stad verhuizen. De investering in een toilet die niet afhankelijk is van stromend water kan dus een heel slim idee zijn. En de opbrengst van het duurzame toilet in handen van de filantropisch ingestelde Bill Gates komt vast ook weer ten goede aan de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Lees verder na de advertentie

microsoft infographic

Source: frugaldad.com

Deel dit artikel