Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Waarheid over drijvende plasticberg is erger'

Groen

Het verhaal gaat dat er ergens in de Stille Oceaan, tussen San Fransisco en Hawaï een berg plastic drijft die is ontstaan uit de door mensen geproduceerde afvalberg.

De ophoping werd bijna tien jaar geleden ontdekt en zou de afmetingen hebben van een continent zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen.

Volgens wetenschapper Hans van Weenen is dit 'een broodje-aap verhaal' en is de werkelijkheid nog veel erger. Hij schrijft in het maart-nummer van het tijdschrift Milieu, het vakblad van de vereniging Milieuprofessionals, dat het plastic als een dunne laag verspreid is door alle wereldzeeën en dat het afval moeilijk op te ruimen is.
Van Weenen heeft zich als bijzonder hoogleeraar duurzame productontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam vele jaren verdiept in de plasticproblematiek en zegt dat de oorzaak van de de problemen de enorme productie en consumptie van plastic is. Wereldwijd word er per jaar 250 miljoen ton geproduceerd.

Van het plastic blijven uiteindelijk slechts deeltjes en fragmenten over en en die worden door de stromingen in de zee wereldwijd verspreid. Het plastic is al in veel vissen en dieren terug gevonden en kan leiden tot verstikking en verstopping. Op sommige plaatsen in zee is al meer plastic aangetroffen dan plankton.

Het onderwerp staat in het jaarboek van het United Nations Environment Programme (UNEP) inmiddels hoog op de agenda.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel