Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Vergassen is enige effectieve bestrijdingsmethode'

Groen

Redactie

Een grauwe gans op de vlucht. © anp

Alleen door ganzen te vangen tijdens de rui en ze in containers met CO2 te vergassen kunnen ruimers de groeiende populatie van de grauwe gans de kop indrukken. Dat staat in een onderzoeksrapport van instituut Alterra in Wageningen.

De grauwe gans is sinds vorige eeuw sterk in opkomst. Boeren ondervinden veel overlast van de dieren en dus worden diverse bestrijdingsmaatregelingen getroffen om de populatie terug te dringen.

Jagen en lekprikken van eieren lijkt nauwelijks effect te hebben. Het vergassen van ganzen zodra zij in de rui zijn en niet kunnen vliegen, schijnt de enige effectieve methode te zijn, zo zeggen de onderzoekers van Alterra.

Dierenactivisten
Het vergassen van ganzen is in Nederland omstreden. Twee weken geleden waren ruimers van Duke Faunabeheer op Schiphol bezig om grauwganzen in de rui te vangen en te vergassen. Dierenactivisten bedreigden de medewerkers van Duke, ondanks dat de actie in het geheim had moeten plaatsvinden. Deze maand kregen de werknemers zelfs bewaking.


Deel dit artikel