Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Pensioenfonds moet beleggen in windmolens'

Groen

Redactie

© Thinkstock

Ruim de helft van de Nederlanders wil dat hun pensioengeld voor een deel wordt belegd in windmolens en zonnepanelen. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van Natuur en Milieu.

Op dit moment investeren pensioenfondsen gemiddeld nog geen half procent van hun vermogen rechtstreeks in duurzame energie, aldus de milieuorganisatie.

De Nederlandse pensioenfondsen beleggen gezamenlijk wereldwijd 750 miljard euro. Volgens het onderzoek van Natuur en Milieu behoren de grootste fondsen 'niet tot de klimaatvriendelijke toppers'. Van een samenhangend klimaatvriendelijk beleggingsbeleid is geen sprake. Sommige pensioenfondsen zijn op een aantal klimaatonderwerpen koploper, maar op andere blijven ze ver achter.

Zo loopt het bedrijfspensioenfonds voor de landbouw BPL voorop in investeringen in schone bedrijven, maar belegt het ook in vervuilende teerzandolie en steenkool. Ook ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland (overheid en onderwijs), maakt volgens Natuur en Milieu geen consequente klimaatvriendelijke keuzes. Het belegt meer geld in vervuilende producten dan rechtstreeks in duurzame energie.

Volgens het onderzoek van Natuur en Milieu willen ruim vier van de vijf Nederlanders dat hun pensioenfonds zo veilig mogelijk belegt. Een meerderheid vindt daarnaast maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijker dan een maximaal rendement (70 tegen 43 procent).

Uit onderzoek blijkt dat duurzaam beleggen minstens zo veel rendement oplevert als traditioneel beleggen, zegt Natuur en Milieu.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie