Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Parasols kunnen Great Barrier Reef redden'

Groen

© Thinkstock

Wetenschappers stellen voor om parasols in te zetten om de achteruitgang van het Great Barrier Reef voor de Australische kust, tegen te gaan. De parasols moeten voor de nodige schaduw zorgen voor het grootste koraalrif ter wereld. Dat stellen drie wetenschappers voor in een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change.

'De uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt een opwarming zoals nooit gezien in 300 miljoen jaar', zegt marinebioloog Ove Hoegh-Guldberg van de Queensland University in Brisbane. Die klimaatopwarming bedreigt ook het Great Barrier Reef.

Hij stelt een aantal onconventionele oplossingen voor tegen de opwarming en de verbleking van het rif. Parasols zouden volgens hem schaduw kunnen geven aan kwetsbare koraalformaties. Met laagspanning zou de groei van het koraal gestimuleerd kunnen worden, terwijl het opstuwen van koeler water uit de diepte het rif kan afkoelen.

Maar 'de omvang en de snelheid van de klimaatopwarming zal vermoedelijk groter zijn dan het aanpassingsvermogen van talrijke mariene soorten', waarschuwt Hoegh-Guldberg.

Het Great Barrier Reef bestaat uit ongeveer 900 koraalformaties, die zich uitstrekken over 2.600 kilometer langs de oostkust van Australië. Deze toeristische trekpleister lokt ieder jaar twee miljoen bezoekers.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie