Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

"Noorden heeft sinds 1850 meeste CO2 uitgestoten"

Groen

Redactie

© Thinkstock

De geïndustrialiseerde noordelijke landen hebben sinds het begin van de industrialisering veruit de meeste CO2 uitgestoten en moet daarom de grootste inspanning leveren in de strijd tegen de klimaatwijziging. Dat heeft Martin Khor van denktank South Centre verklaard tijdens de VN-klimaatgesprekken in Bonn.

De klimaatgesprekken die van 15 tot 25 mei in Bonn plaatsvinden, moeten de onderhandelingen voor een nieuw klimaatakkoord voorbereiden. Dat akkoord moet het Kyotoprotocol van 1997 opvolgen.

Om tot een internationaal akkoord te komen moet volgens Kohr aan drie criteria worden voldaan: milieu, ontwikkeling en gelijkheid.
Sinds 1850, het begin van de industrialisering, tot 2008 werd meer dan 1200 gigaton CO2 uitgestoten, wat de aanzet heeft gegeven tot de klimaatwijziging, zegt Khor. De geïndustrialiseerde landen waren verantwoordelijk voor bijna drie kwart van die uitstoot terwijl ze in die periode maar een kwart van de wereldbevolking vertegenwoordigden.

Bij de bepaling van een wereldwijde doelstelling hebben de landen van het geïndustrialiseerde Noorden dan ook een bijzondere verantwoordelijkheid, aldus Khor. Zij moeten de kosten dekken van het klimaatbeleid dat ontwikkelingslanden moeten voeren.

Khor is directeur van het South Centre, een intergouvernementele organisatie van ontwikkelingslanden, met hoofdkwartier in Genève. Het akkoord dat aan het South Centre ten grondslag ligt, is door 51 landen onderschreven.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie