Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Nog nooit zoveel haringlarven in Noordzee, sterfte ook nog nooit zo hoog'

Groen

Redactie

Haringen liggen klaar voor de keuring voorafgaand aan de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, op de visafslag in Scheveningen vorige week. © ANP

De stand van haringlarven in de Noordzee is nog nooit zo hoog geweest, maar sterfte onder haringlarven is ook nog nooit zo hoog geweest sinds in 1972 begonnen is met metingen.

De NOS meldt op basis van onderzoek van de Natuurkalender en onderzoeksinstituut Imares dat de hoeveelheid haring in het algemeen is opgeklommen tot het niveau van de jaren '50 en '60. Daardoor konden de vangstquota de afgelopen jaren omhoog. Volgens Imares is de sterfte onder larven wel zorgelijk. Ook zijn de haringen nog niet terug in de gebieden die ze in tijden van overbevissing hebben verlaten.

In de afgelopen 65 jaar was een kuitschietende haring goed voor gemiddeld zeven nieuwe vissen per jaar. Sinds 2002 is dat aantal onder de drie. Vooral vlak nadat de larven uit hun ei zijn gekomen, is de sterfte hoog. Volgens onderzoekers heeft dat vooral te maken met stijgende temperaturen, larven hebben doordat het warmer wordt meer energie nodig, terwijl er juist minder plankton is.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie