Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Nieuwe orde van duurzame burgerinitiatieven bedreigt energieproducenten'

Groen

Marco Visser

© ANP

Burgers die meedoen aan duurzame energieprojecten worden een geduchte concurrent voor traditionele energiebedrijven als Nuon, Essent en Eneco. Het Energieonderzoek Centrum Nederland heeft berekend dat wij tot 2020 collectief een miljard euro investeren in opwekken van duurzame energie.

Het Financieel Dagblad meldt dat het aantal initiatieven om gezamenlijk zonnepanelen of windmolens te beheren stijgt waarmee energieproducenten onder druk komen te staan om zelf ook duurzamer en decentraal energie op te wekken. 'Een nieuwe orde vormt voor hen een bedreiging. Samenwerking van vele mensen is nodig om druk te geven op de leveranciers om zich aan te passen', zegt oud-directeur van Kema Piet Nabuur in het FD.

De nieuwe orde waar Nabuur over spreekt bestaat uit projecten op individueel- en wijkniveau, maar ook uit grootschaligere initiatieven zoals de actie van 20 Noord-Hollandse gemeenten om gezamenlijk zonnepanelen te bestellen. Ruim 12.500 burgers hebben zich bij deze actie aangesloten.

De Lochemse wethouder duurzaamheid én bestuurslid van het Klimaatverbond Thijs de la Court zegt op BNR geen weerstand te onderinden van de energieproducenten. Wel hinderlijke zijn de regels van de overheid. 'En dan gaat het vooral om de belastingwetgeving.'

'Als je je panelen niet op je eigen dak legt, maar bijvoorbeeld om ons gemeentehuis, dan moet je de energie over het openbare net vervoeren en dan betaal je belasting en dat maakt die buurtcentrales onrendabel', zegt De la Court op BNR. Voor aanpassing van de regels heeft hij zijn hoop gevestigd op het groene hart van PvdA-leider Diederik Samsom.

Deel dit artikel