Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Nederland wordt dé fossiele energieleverancier van Europa'

Groen

Ralf de Jong

Energiecentrale EON op de Maasvlakte. © ANP

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren forse investeringen gedaan om zich te ontwikkelen tot de 'gasrotonde' van Europa. Er is consequent gekozen voor gas en door kolen opgewekte elektriciteit waardoor de ontwikkeling van duurzame energie voorlopig wordt afgeremd.

Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Het opinieblad stelt dat de afgelopen jaren acht miljard euro aan investeringen zijn gedaan om van Nederland een knooppunt van internationale gasstromen, pijpleidingen en handel te maken. Voor deze 'gasrotondestrategie' is nooit een economische onderbouwing gegeven. Ze betekent echter wel dat de Nederlandse staat de komende vijftig jaar een belangrijke fossiele speler blijft.  

Daarnaast zullen nieuwe kolencentrales voor tenminste veertig jaar een omschakeling naar groene energiebronnen tegenhouden. Europese energieleveranciers investeerden vijf miljard euro om drie nieuwe centrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven te bouwen. Concurrentie van grote hoeveelheden groene energie zet de winstgevendheid van de toch al niet erg goed renderende kolencentrales alleen maar verder onder druk. Meer groene energie is vanuit dat oogpunt ongewenst.

Deel dit artikel