Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Met dioxine besmet veevoer kwam uit Nederland'

Groen

Eieren worden gecontroleerd op een zogenaamde schouwbak. Foto: anp

Een toeleverancier van de diervoederindustrie in de Duitse deelstaat Hessen heeft ingrediënten met een te hoog dioxinegehalte uit Nederland gekocht. Dat meldde het ministerie van consumentenbescherming in Hessen vrijdag.

Duitsland is sinds het recente dioxineschandaal waarbij de giftige stof werd aangetroffen in eieren, kip en varkensvlees, extra alert op overschrijdingen van de norm. Het is de tweede keer dat de beschuldigende vinger naar een Nederlands bedrijf wijst.

De producent in kwestie, waarvan de naam niet bekend is, leverde cacaobotervetzuur, waarin bijna drie keer meer dioxine zat dan is toegestaan. De zaak kwam aan het licht tijdens een controle bij een Duits diervoederbedrijf.
 
 De vergiftigde ingrediënten zijn uit de roulatie genomen. Ook als de Nederlandse vetzuren in veevoer zijn terechtgekomen, is de gezondheid van mens en dier niet in gevaar, meldde het ministerie, omdat het maar om kleine hoeveelheden gaat.
 
 Nederlandse autoriteiten waren vrijdag nog niet op de hoogte. Het Hessische ministerie heeft inmiddels het Europese waarschuwingssysteem in werking gezet. Dat betekent dat Europa is ingeseind. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) liet weten binnen korte tijd een melding vanuit Brussel te verwachten.

Als dat gebeurt, komt de nVWA in actie. De autoriteit onderzoekt dan welke bedrijven betrokken zijn bij de kwestie en of zij producten die mogelijk een te hoog dioxinegehalte hebben, moet blokkeren.
 
 Afgelopen januari viel ook al de naam van een Nederlands bedrijf in een Duits onderzoek naar vergiftigd diervoer. Nader onderzoek wees echter uit dat dit bedrijf geen blaam trof.

Deel dit artikel