Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Het ontbrak in Rio aan concrete doelstellingen'

Groen

Redactie

Een zandsculptuur van Rio+20 op het strand van Copacabana, © Getty Images

De teleurstellende uitkomst van de VN-duurzaamheidstop in Rio de Janeiro was te verwachten, want het ontbrak aan concrete doelstellingen. Dat zegt oud-minister van Milieu en hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht Jacqueline Cramer vandaag.

Volgens Cramer is het in het huidige tijdsgewricht bijna niet mogelijk om afspraken over duurzaamheid tussen landen te bewerkstelligen, omdat er te veel machtsconflicten zijn. De groei in Westerse landen is ten koste gegaan van het milieu, zegt zij. Nu landen als China economische groei doormaken zullen zij zich niet willen binden aan afspraken. 'Het goede voorbeeld uit het Westen ontbreekt', aldus Cramer.

Toch is de oud-minister niet cynisch over 'Rio'. 'De top is meer dan een vergadering tussen landen'. Volgens haar moet het milieu het nu hebben van de andere partijen die ook aanwezig waren bij de top: lokale overheden, burgerbewegingen en 'groene' CEO's van multinationals die wél ambitieuze doelstellingen hebben. 'Zij houden de druk op de ketel', aldus Cramer.

Belangrijke voorzetten
Volgens staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft Nederland op de VN-duurzaamheidstop een aantal belangrijke voorzetten gegeven. Enkele van die voorzetten, gedaan op de zogenoemde side events met bedrijven en kennisinstellingen, zijn dat de KLM het voor grote bedrijven mogelijk maakt om bij een reis biobrandstof in te kopen en dat Nederland Rio en andere steden gaat helpen met een betere infrastructuur voor fietsen. 'Ook hebben we samen met de Nederlandse afvalsector aan Brazilië laten zien wat het recyclen van afval kan opleveren', aldus Atsma.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie