Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Duurzaamheidstop Rio gekaapt door bedrijfsleven'

Groen

Redactie

© ap
Update

Het baart belangenorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie zorgen dat er zo weinig belangstelling is vanuit de politiek voor de duurzaamheidstop in Rio de Janeiro. De top in de Braziliaanse kuststad vindt vanaf woensdag plaats en tot nu toe lijkt een concepttekst niet veelbelovend.

Bij de top zijn opvallend weinig wereldleiders aanwezig, concludeerden wetenschappers en natuur- en milieuorganisaties. Volgens Greenpeace verwachten overheden dat het bedrijfsleven voor duurzame ontwikkeling zorgt en verzuimen wereldleiders zelf met mondiale bindende regels te komen.

Milieudefensie concludeerde vandaag dat de top ,'gekaapt lijkt door het internationale bedrijfsleven'. De rol van ontwikkelingslanden en milieuorganisaties lijkt gemarginaliseerd volgens de milieuorganisatie. 'Het onderwerp duurzame ontwikkeling is op de agenda vervangen door groene economie, waarin een zeer dominante rol is weggelegd voor internationale marktpartijen onder leiding van onder meer Shell.'

'Multinationals krijgen de 'onafhankelijke' Verenigde Naties in verontrustende mate in hun greep', aldus Milieudefensie, die vandaag een rapport over de lobby-activiteiten van onder meer Shell publiceert. Greenpeace deed dat al eerder en concludeerde dat Shell en Syngenta zich sterk hebben gemaakt tegen duurzaamheidsdoelstellingen.

De Britse zender BBC legde de hand op een concepttekst van gastland Brazilië over de top. Dat land probeerde daarmee de onderhandelingen vlot te trekken. In de tekst staan geen concrete cijfers of afspraken. Experts zeiden eerder al dat er niet meer uit de top komt dan een beeld over de toekomst die we met zijn allen voorstaan. Harde afspraken worden niet verwacht.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie