Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Bio-sector moet af van elitevoorkeur, ga armen helpen'

Groen

redactie

Groenteafdeling in biologische supermarkt. © anp

Arme stadsbewoners leven door een tekort aan groente en fruit vijftien jaar korter dan hun rijkere buurtgenoten. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, roept de bio-sector daarom op dit euvel te verhelpen.

Richt je niet alleen op de elite, maar ook op de onderkant van de samenleving, is Seidells boodschap. Dat is goed voor de armen én goed voor de sector, meldt de hoogleraar vandaag in Trouw.

Terwijl hoger opgeleiden door hun kennis en geld gemakkelijk toegang vinden tot biologisch voedsel, werpt het gebrek aan diezelfde factoren een drempel op voor arme stadsbewoners. Proactieve bioboeren zijn niet alleen in staat dit een halt toe te roepen, maar worden er zelf ook beter van. Seidell:"Als je iemand die geen tomaten eet wél zo ver kunt krijgen, is dat een stap die veel meer betekent dan als je iemand die al tomaten eet, een iets betere tomaat laat eten."

De sector mist volgens Seidell nu de boot doordat ze zich enkel richt op het bewijzen dat biologische producten gezonder zijn dan de gangbare varianten. In plaats daarvan moeten bioboeren helpen met het runnen van stadstuinen die verse groente en fruit leveren. In een stad als Rotterdam waar slechts twee procent van de kinderen woonachtig in achterstandswijken fruit eet, levert een dergelijke actie een enorme gezondheidswinst op.

Seidell signaleert nog een andere, in zijn ogen minder goede trend in de bio-sector. "Om groter te groeien en wat voor te stellen werkt de bo-sector steeds mer samen met grote bedrijven. Dat geeft weliswaar biologische, maar niet per se gezondere producten." Zo zijn er producten die volledig biologisch zijn, maar veel te veel caloriën bevatten. Als voorbeeld geeft hij de wortelmuffin. "Volledig biologisch, maar het bevat wel 986 caloriën. Dat is de helft van wat een mens dagelijks aan energie nodig heeft. Dat is niet de goede route voor de biologische sector."

Stadslandbouw zou een oplossing kunnen bieden, stelt Seidell. Ga de achterstandwijken in, zegt Seidell tegen stadsboeren, braakliggende terreinen genoeg. "Neem de bewoners bij de hand en laat ze zien hoe gezonde producten te telen. Op den duur kunnen ze het zelf. Behoorlijk wat gemeenten willen graag meedoen."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel