Personalia: Merel Heimens Visser, John Kuipers & Bart De Wever

null Beeld
Redactie Trouw

Directeur Hersenstichting vertrekt

Merel Heimens Visser stopt als directeur bij de Hersenstichting. De vijftiger, die eerder de stichting Lezen & Schrijven leidde, gaat zich richten op de bouw van Buitenplaats De Zweth, een 18de-eeuwse hoeve in Midden-Delftland waar Heimens Visser en haar gezin overnachtingen aanbieden. David Verschoor volgt haar op bij de Hersenstichting. “Iedereen in Nederland heeft belang bij gezonde hersenen”, zegt hij. “Niet alleen de 4 miljoen mensen met een hersenaandoening, maar ook de rest van Nederland wil ik mobiliseren om het brein gezond te houden.”

Gouden Strop voor John Kuipers

Met Musserts schaduw heeft John Kuipers de Gouden Strop gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar. “Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940”, bewierookt de jury de debuterende thrillerauteur. Musserts schaduw gaat over een moord­onderzoek in Den Haag, dat onder meer leidt naar NSB-leider Anton Mussert. Aan de Gouden Strop is 10.000 euro verbonden.

null Beeld

Vlaming wint Pim Fortuyn Prijs

Bart De Wever krijgt dit jaar de Pim Fortuyn Prijs. Volgens de jury durft de burgemeester van Antwerpen “zonder meel in de mond de moeilijke thema’s van onze tijd zoals integratie en immigratie aan de orde te stellen. Zijn kritische stem is daardoor onmisbaar in politieke debatten.” De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. Vorig jaar ging hij naar schrijfster Lale Gül.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden