Kort nieuws

Redactie Trouw

Ondanks bedreigingen blijven scholen open

Ruim twintig Amsterdamse scholen die de afgelopen dagen bedreigingen ontvingen, hebben in overleg met politie en justitie besloten om open te blijven. “We willen en kunnen niet zwichten voor onacceptabel gedrag dat het geven van goed onderwijs in de weg staat”, laten onderwijswethouder Marjolein Moorman en de schoolbesturen weten in een verklaring. Donderdag werd bekend dat enkele scholen, verspreid over de hoofdstad, op sociale media zijn genoemd als doelwit van een schietpartij. Er zijn echter geen aanwijzingen voor een reële dreiging. De schoolbesturen melden dat er ook elders in het land bedreigingen zijn binnengekomen.

Recordaantal meldingen over verward gedrag

De politie kreeg in 2022 een recordaantal meldingen binnen van overlast door personen met verward gedrag. In totaal registreerde de politie vorig jaar 138.000 meldingen, in 2014 waren dat er nog zo’n 60.000. De precieze oorzaak van de toename moet volgens de politie nog worden onderzocht. Een woordvoerder noemt ‘onrustige tijden, tekorten in de geestelijke gezondheidszorg en eenzaamheid’ als mogelijke factoren. Of het aantal verschillende personen met verward gedrag ook is gestegen, is niet met zekerheid te zeggen. Het kan voorkomen dat over één verward persoon meerdere meldingen zijn gedaan.

Parlementaire enquête pandemie gaat drie jaar duren

De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarvoor hoofdrolspelers als minister-president Mark Rutte en voormalig gezondheids­minister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in 2025. Dat staat in het onderzoeksvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De parlementaire enquête moet inzicht bieden in hoe belangrijke besluiten in de aanpak van het coronavirus tot stand kwamen. Ook moeten er ‘lessen worden getrokken’ zodat Nederland beter is voorbereid op een eventuele volgende gezondheidscrisis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden