Kort nieuws

Redactie Trouw

Recordaantal migranten naar het VK

In het Verenigd Koninkrijk zijn vorig jaar ongeveer 1,2 miljoen migranten het land binnengekomen, terwijl er 557.000 mensen het land verlieten. De nettomigratie komt daarmee uit op een record van 606.000, zegt het nationale statistiekbureau Ons. De toename wordt veroorzaakt door de komst van ingezetenen van landen buiten de Europese Unie. Het gaat om 925.000 nieuwkomers, die vooral naar het Verenigd Koninkrijk komen voor werk, onderwijs of om humanitaire redenen. Onder die laatste groep vallen onder anderen Oekraïners en Hongkongers, voor wie ­speciale visumregelingen bestaan. De Britse regering wil de migratie juist afremmen.

Verdachte volkerenmoord 1994 op Tutsi’s opgepakt

Een van de weinige nog steeds gezochte verdachte plegers van de volkerenmoord in Rwanda in 1994 is in het Zuid-Afrikaanse Paarl gearresteerd. De verdachte, Fulgence Kayishema, was politieofficier en militiehoofdman toen extremistische Hutu’s in het midden-Afrikaanse land poogden de Tutsi-minderheid uit te roeien. Bij de massamoord zijn meer dan 800.000 mensen, voornamelijk Tutsi’s, vermoord. Fulgence Kayishema wordt verdacht van de moord op meer dan tweeduizend ontheemde Tutsi’s in een kerk in Nyange. Kayi­shema zou hen met de beruchte Interahamwe Hutu-milities in de kerk hebben samen­gedreven en de kerk vervolgens in brand hebben gestoken.

Turkse kiezers op de vuist in stembureau

Op een Brussels stembureau voor de Turkse verkiezingen is woensdagavond een vechtpartij uitgebroken. Kiezers van Koerdische en van Turkse komaf gingen met elkaar op de vuist, meldt de politie van de Belgische hoofdstad. Een van hen raakte gewond aan zijn gezicht en moest naar het ziekenhuis. “Beide groepen zochten de confrontatie op”, aldus de politie. Zij wist de knokpartij te bezweren, maar bleef de rest van de avond de orde bewaken in en rond het stem­lokaal in evenementenhal Brussels Expo. De Turkse presidentsverkiezingen worden in de tweede ronde van zondag beslist. Een van de afvallers uit de eerste ronde steunt nu president Recep Tayyip Erdogan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden