null Beeld

Lezersreacties

Dus je moet koppig zijn en een controlfreak om succes te hebben?

Redactie Trouw

Dus je moet koppig zijn en een controlfreak om succes te hebben?

Controle

‘Hij staat bekend als koppig, ondernemend en dol op (veel) controle’, meldt de krant over Gerard Sanderink (Trouw, 25 mei). ‘Dankzij deze eigenschappen wist de zakenman zich op te werken tot de top van het Nederlandse bedrijfsleven.’ Dus dat zijn de eigenschappen om naar de top van het bedrijfsleven door te stoten. Waarom word ik daar zo verdrietig van?

Alex Mesman Anna Paulowna

Normaal doen

Er is kritiek op een behandeling voor kinderen met autisme omdat ze zich zouden moeten conformeren aan ‘normale’ mensen (Trouw, 25 mei). Terwijl zij er zelf juist baat bij zouden moeten hebben. Mijn zus, nu 75 jaar, is op 2-jarige leeftijd doof geworden en ging zoals vele kinderen (vaak doof door restverschijnselen van mazelen) naar de ‘dovenschool’. Daar werd hen voorgehouden dat ze in een horende wereld leven en daar pasten gebaren niet in. Dus kregen kinderen straf als ze gebaren maakten, dat werd er vaak met de liniaal op de handen uitgeslagen. Praten moesten ze als horende mensen. Gelukkig is gebarentaal momenteel een echte geaccepteerde taal.

Nel van Zijderveld Tilburg

Bevalbad

Verloskundigen in de regio Amsterdam openen een bevalcentrum (Trouw, 24 mei). Gaan we lachgas, pijnbestrijding en het bevalbad onmisbaar vinden? Bevallen is een natuurlijk gebeuren, geen ziekte. Verloskundige Six verklaart dat “als een vrouw pijnbestrijding vraagt, de vorige wee eigenlijk al te zwaar was”. Laat iedere vrouw bij wie geen complicaties te verwachten zijn rustig thuis bevallen. En laat instellingen zorg bieden waar die echt nodig is. Ik heb drie keer in eigen bed mogen bevallen en dat is oprecht goed bevallen.

Thea van der Werf-Feenstra Hattem

Martin Amis

Je bent Martin Amis en bij je overlijden laat je een imposant oeuvre van tientallen boeken na: kritisch, geestig, origineel, prikkelend, precies en altijd in een perfecte jaloersmakende stijl. Ergens in Deventer heeft een lezer al jouw boeken. Dan overlijd je. Je zoekt naar je necrologie: je blijkt een snippertje op pagina twee (Trouw, 22 mei), ingeklemd tussen een vrijmetselaar en een humanistisch denker. Ergens in Deventer vindt iemand dat jij hiermee erg tekort wordt gedaan.

Michiel van Hunenstijn Deventer

Tech-pessimisme

Ik ben het eens met Ilyaz Nasrullah (Opinie, 25 mei) die een einde wil aan het tech-optimisme. Sterker nog, ik ben pessimistisch. Zet eens op een rij wat ons wereldwijde internet teweegbracht. Verslaving, beïnvloeding, identiteitsfraude, pestgedrag en veel meer. Het is een strijd gebleken tussen goed en kwaad. Maar dan op zeer grote schaal. Kunstmatige intelligentie zal deze negatieve mogelijkheden enorm vergroten. Tot onbeheersbaarheid toe.

John den Besten Zuid-Beijerland

Effectief Altruïsme

Harmienke Kloeze van toezichthouder voor goede doelen CBF stelt dat voorstanders van Effectief Altruïsme zich mogelijk laten leiden door denken op de korte termijn en organisaties over het hoofd zien die werken aan structurele veranderingen (Opinie, 19 mei). Ze citeert daarbij mij, wat de indruk kan wekken dat ik dit ook vind. Maar effectief altruïsme omvat projecten die op basis van wetenschappelijke inzichten trachten structurele veranderingen te bewerkstelligen. Neem de inzet voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en beleidsbeïnvloeding die de CO2-uitstoot kunnen reduceren. En effectief altruïsme streeft ernaar wereldwijde problemen aan te pakken op een reeds bewezen effectieve manier. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat een donatie van slechts 2,50 euro een kind kan behoeden voor blindheid door het verstrekken van vitamine A-supplementen. Door het onderzoek en de discussie binnen de beweging van effectief altruïsme, kunnen organisaties leren van gemaakte fouten en streven naar de meest gunstige uitkomsten voor de samenleving.'

Paul Smeets, hoogleraar filantropie Amsterdam

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden