Speciaal voor Trouw-lezers: 'Dalva' en 'Kleinkinderen van de Oost', inclusief een nagesprek over het thema Beeld
Speciaal voor Trouw-lezers: 'Dalva' en 'Kleinkinderen van de Oost', inclusief een nagesprek over het thema

Movies that MatterVoorwoord

Filmische strijd tegen repressie en onrecht

Movies that Matter presenteert dit jaar ruim tachtig urgente, ontroerende en inspirerende speelfilms en documentaires. Met als trefwoord Connect: verbinding in een polariserende samenleving.

Remke de Lange

In Iran is grootschalig verzet tegen een repressief regime. Een hoofddoek was de directe aanleiding, maar het gaat over meer. Ondertussen werken onafhankelijke Iraanse filmmakers onder moeilijke omstandigheden door – soms vanuit de diaspora – en vinden een welwillend publiek. Iraanse films krijgen alle aandacht tijdens de vijftiende editie van dit festival.

Movies that Matter opent onze ogen voor de grotere wereld waarin dappere mensen zich verzetten tegen onrecht, ruimte opeisen, hun verhaal willen vertellen. Wanhopige milieuactivisten die overgaan tot sabotage, topsporters die hun vrouwelijkheid moeten bewijzen, en nakomelingen van militairen die destijds in Indonesië de koloniale rust moesten bewaren. Minnaars in een verboden relatie, een overlevende van de Armeense genocide, een meisje dat zich ontworstelt aan incest: op dit festival krijgen ze hun plekje onder de zon.

In deze speciale Editie krijgt u niet alleen de selectie van Trouw, maar ook achtergrondartikelen over de hoofdthema’s en praktische informatie over het festival.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden