null Beeld

De leestip vanCor de Jong

Schrijver tipt: Ik hou van boeken met een religieuze thematiek die de zaak op scherp zetten

Cor de Jong (1978) is schrijver, leraar Nederlands en studiebegeleider bij de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Zijn laatste roman De prediker stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2023.

Cor de Jong

Wat ik recent las

De laatste roman die ik las was Job van Joseph Roth. Ik was nieuwsgierig geworden omdat het boek – net als mijn laatste roman – zijn titel ontleent aan een bijbelboek en er ook nadrukkelijk op gebaseerd is. Maar wel met een bijzondere plottwist. Een joodse onderwijzer ondervindt de ene na de andere tegenslag maar houdt desondanks vast aan zijn geloof in God. Pas als hij God vervloekt keert alles ten goede. Ik hou wel van boeken met een religieuze thematiek die tegelijkertijd de boel op scherp zetten. Flannery O’Connor doet dat in haar verhalen ook zo prachtig.

Waar ik me op verheug

Ik genoot van Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Razendknap hoe ze in ieder hoofdstuk een nieuwe verhaallijn uitspint en je als lezer elke keer weer mee weet te nemen. Nu wil ik dus ook haar vorige roman graag lezen, De herinnerde soldaat. Een paar mensen in mijn omgeving vonden dat eigenlijk nóg indrukwekkender.

Waar ik steeds naar terugkeer

Een van mijn lievelingsboeken is De lotgevallen van de brave soldaat Švejk van Jaroslav Hašek. Een ontzettend humoristisch boek, dat ik ook van tijd tot tijd doorblader voor de schitterende illustraties van Josef Lada. Het is helaas onvoltooid gebleven. Grappig genoeg bevinden zich onder mijn favorieten nogal wat onvoltooide meesterwerken. Ik pak ook graag Dode zielen van Gogol uit de boekenkast, maar ook het werk van Kafka, vooral Het slot. Misschien dat die boeken juist onaf zo tot mijn verbeelding spreken. Ze maken dat je als lezer op een andere manier gaat lezen, met minder aandacht voor de plot en meer voor de toon en de stijl. En het is ook wel een geruststellend idee dat je zo’n boek nooit écht uit kunt lezen.

Wekelijks tipt een schrijver enkele favoriete boeken

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden