Tandartsdag

Rotterdammers mogen één dag gratis naar de tandarts: ‘Mensen lopen rond met onbeschrijfelijke pijn’

Didi Landman in haar praktijk. Beeld Boudewijn Bollmann
Didi Landman in haar praktijk.Beeld Boudewijn Bollmann

Rotterdamse tandartsen behandelen een dag lang mensen die acute zorg nodig hebben maar dat niet kunnen betalen. ‘Dan staat er in het systeem: vrouw, vijf afgebroken tanden, mist drie kiezen.’

Barbara Vollebregt

Tandarts Didi Landman (51) zet zich alvast schrap. Zaterdag zullen zij en haar team de hele dag gratis spoedbehandelingen uitvoeren. Voor het derde jaar op rij bundelen zeventien tandartsenpraktijken in de regio de krachten om op één dag bijna vierhonderd Rotterdammers uit hun lijden te verlossen. De Rotterdamse Tandartsdag.

Landman, die zelf een dag in de week daklozen behandelt als straattandarts én in het bestuur zit van de Rotterdamse Tandartsen Vereniging, schrikt nergens meer van. Kapotte kiezen, gebroken voortanden, gaatjes zo diep dat ze in de spiegel te zien zijn. Mensen lopen rond met onbeschrijfelijke pijn, weet ze. “Maar ze durven er niets aan te doen omdat ze een bezoek aan de tandarts niet kunnen betalen, en dat maakt alles alleen maar erger.”

In totaal kunnen de Rotterdamse tandartsen – samen met mondhygiënisten, assistenten en kaakchirurgen, bij elkaar opgeteld bijna 150 mondzorgspecialisten – zaterdag 370 inwoners helpen. Terwijl veel meer mensen die direct geholpen moeten worden zich hebben aangemeld, namelijk 450.

Stormloop

Daarom hebben sommige tandartsen, verenigd in de Stichting Anders Rotterdam, afgesproken dat ze de mensen die op zaterdag niet geholpen kunnen worden de komende tijd toch nog langs mogen komen. Het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, de club die vaker rekeningen betaalt voor Rotterdammers in armoede doet ook mee.

“Dit is geen structurele oplossing maar een schreeuw om hulp”, zegt Landman, ze hoopt op veel aandacht voor de actiedag. “Wij willen dat de regering de acute basale zorg, dus de minimale zorg die nodig is om mensen te helpen, zoals een kies trekken en een plaatje kunnen plaatsen als vervanging voor een voortand, in de basisverzekering komt.”

Het gaat dan om behandelingen die mensen nodig hebben om goed te kunnen blijven eten en om mee te komen met de maatschappij. “Tanden zijn ook je visitekaartje. Zonder voortand kun je het wel schudden op een sollicitatiegesprek”, zegt Landman.

Meer ‘gratis’ tandzorg

Ze zou willen dat het kabinet jaarlijks twee controles in de basisverzekering stopt. “Als wij mensen regelmatig zien, een beetje tandsteen verwijderen en ze leren goed te poetsen kunnen we al zoveel ellende voorkomen.” Ze weet dat minister Carola Schouten (armoedebeleid) wil onderzoeken of er een minimaregeling kan komen voor tandartshulp.

Maar zijn tandartsen zelf niet gewoon te duur? “Mensen denken altijd dat tandartsen stinkend rijk worden. En dat was misschien ook wel zo. Maar vijf jaar geleden moest ik mijn eigen praktijk verkopen en me aansluiten bij een groepspraktijk omdat ik anders failliet zou gaan”, legt ze uit. “Moet ik er wel bijzeggen dat ik een sociale tandarts ben.”

Maar de tandartskosten zijn voor alle artsen veel duurder geworden en we moeten aan hogere eisen voldoen, vervolgt ze. “Vroeger kon je met een alcoholdoekje iets afnemen en het dan weer gebruiken. Nu moet je alles na een behandeling weggooien. Neem de speciale titanium vijlen die we gebruiken voor een wortelkanaalbehandeling, die zijn heel duur en heel goed maar moet je na gebruik weggooien. Anders kunnen ze breken bij de volgende patiënt. Vroeger hadden we vijlen die je meerdere keren kon gebruiken. De zorg is beter geworden, maar ook duurder. Patiënten moeten voor die dure vijl betalen.”

Werkende armen, alleenstaande moeders

Rotterdammers met ernstige gebitsproblemen konden zich online aanmelden voor de gratis behandeldag. De meesten leven rond de armoedegrens. “Zij krijgen een uitkering of zijn werkende armen en dit jaar zien we veel alleenstaande moeders”, zegt Anna Tak van Stichting Anders. “Die moeten kiezen tussen hun kinderen te eten geven of zelf naar de tandarts gaan”, zegt ze.

Dit jaar komen er ook veel mensen die werken en een zieke partner hebben. “Een vader met kanker, daardoor waren de zorgkosten voor het gezin hoog opgelopen. En kon de moeder een rekening voor haar gebroken tand niet betalen", vertelt Tak.

Lees ook:

De armoede neemt in 2024 weer toe, zonder nieuwe financiële steun

Het aantal mensen onder de armoedegrens stijgt tot een miljoen in 2024. Nieuwe financiële steun voor deze groep is hard nodig wil het kabinet de armoede halveren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden