null Beeld

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Mijn ouders komen altijd met plastic cadeautjes aanzetten, die ook nog eens veel lawaai maken

Beatrijs Ritsema

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn erg met duurzaamheid bezig, daarom geven we onze kinderen het liefst tweedehands speelgoed, dat er wel schoon en ongebruikt uitziet, bij voorkeur van hout en zonder batterijen. ­Probleem is dat onze ouders voortdurend met plastic rommel komen aanzetten.

Naast de impact op het ­milieu van dit batterijspeelgoed worden we ook niet blij van de irritante muziekjes die eruit opwellen. Afpakken kan niet als het eenmaal is gegeven, en we willen niet zuur zijn. Ook waarderen wij natuurlijk de goede gebaren en vrijgevigheid van onze familie. Daarom zeggen we toch maar dankjewel en wat leuk!, terwijl we eigenlijk denken: kun je nou niets anders (beters) bedenken?

Kunnen we onze wensen kenbaar ­maken of moeten we onze ­kritiek voor ons houden?
Duurzame kindercadeaus

Beste Duurzame kindercadeaus,

U kunt dit onderwerp zeker aan de orde stellen bij uw ouders. Niet wanneer zij net een plastic cadeau hebben gegeven aan uw kinderen, maar op een ander moment, wanneer er geen cadeaus in zicht zijn.

Het gesprek moet niet ­beschuldigend van toon zijn (‘Jullie geven ­alleen maar ­plastic rotzooi!’), maar open en ­informatief over uw voorkeuren. U kunt uw ­ouders uitleggen dat:

• uw kinderen al heel veel speelgoed hebben en dat het niet nodig is om van elke keer dat grootouders de kleinkinderen zien een cadeaumoment te maken.

• het vervelend is om steeds speelgoed weg te moeten ­geven of weg te gooien – iets wat u nu moet doen, omdat anders uw huis te vol wordt.

• uw gezin duurzaamheid ­belangrijk vindt en probeert om de hoeveelheid plastic wegwerpspullen te reduceren door ze niet meer aan te schaffen.

• u als ouders allergisch bent voor speelgoed dat elektronisch lawaai produceert.

• er ook speelgoed verkrijgbaar is van natuurlijke materialen of tweedehands dat minder schadelijk is en geen lawaai geeft.

Probeer tot de afspraak te komen dat uw ouders één keer per jaar, als er een verjaardag is ­bijvoorbeeld, iets onverantwoordelijks van plastic mogen kopen voor de kleinkinderen, en dat ze voor de rest alleen duurzame ­cadeautjes geven.

Of beter nog: helemaal geen cadeaus meer, of alleen heel kleine cadeautjes, zoals stoepkrijt, bellenblaas of een schetsboek. Er zijn andere manieren om een fijne verhouding met de kleinkinderen op te bouwen dan alleen cadeautjes geven.

Eens of oneens met deze ­adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl. Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden