null Beeld

Lezersreacties

Lobbyen is niet alleen maar slecht

Redactie Trouw

Maar de locaties liggen vijf kilometer uit elkaar

Jos van der Schot (Opinie, 9 maart) stelt dat er een ‘reële kans’ is op een veldslag nu de demonstraties van Extinction Rebellion en Farmers Defence Force tegelijk plaatsvinden in Den Haag. Maar de locaties liggen vijf kilometer uit elkaar en de gemeente kan twee demonstraties simultaan vredig faciliteren. En Extinction Rebellion is principieel geweldloos. De voorspelling ‘Dat wordt knokken’ van Van der Schot is vooral stemmingmakerij.

Paul Hendriksen Olst

Graag meer van dit nieuws

De rubriek ‘Naast het nieuws’ bevat vaak prachtige foto’s. Het beeld van David Gathu en de robotarm (‘Achterop’, 9 maart) raakt mij vanwege zijn vindingrijkheid om van schroot een zo’n ingenieus apparaat te kunnen maken. En dat doet hij niet voor zichzelf, maar om arme Kenianen aan een prothese te helpen. Dit is heel goed nieuws in plaats van ‘naast’ het nieuws. Graag meer van dit nieuws, waar wij als verwende westerlingen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Martha Munneke-Gobetz Drachten

Geweld tussen mensen moet als een kwaad verworpen worden

Onder het kopje ‘pacifisme’ schrijft Constance Nomden (lezersreacties, 9 maart) dat de geschiedenis leert dat toegeven aan dictators als Hitler het tegendeel van de wereldvrede oplevert. Mijns inziens heeft het toenmalige sluiten van compromissen niets met pacifisme te maken. Het pacifisme wijst geweld af als een middel om conflicten tussen staten op te lossen en zint op geweldloze middelen om zich te verweren tegen onrecht en overmacht. Het kan zo zijn dat die weg soms onbegaanbaar is, maar het neemt niet weg dat ik als pacifist blijf zeggen dat geweld tussen mensen principieel als een kwaad verworpen moet worden en dat er het besef moet blijven dat ook de tegenpartij uit mensen bestaat.

Wim van der Schee Apeldoorn

Ik kan ze verzekeren dat het best te doen is

Daan Verwaal en Ryan Weusthof, beiden zeventien jaar jong, vinden tijdens de ov-staking 44 kilometer per dag fietsen naar hun stageplek te ver (Duurzaamheid & economie, 10 maart). Ik kan ze verzekeren dat het best te doen is. En dat ze deze gratis fitness zelfs gaan missen, wanneer het een keer niet kan. Al jaren fiets ik, 59 jaar oud, dagelijks mijn 36 kilometer woon-werkafstand, ook in de winter. Je begint fris aan de dag en je komt thuis met de kop leeg. En je houdt geld over.

Ron Elsinga Hummelo

Wij tolereren toch ook voetballers met dat gedrag

Onder de titel ‘Gastvrijheid’ (Lezersreacties, 9 maart) vraagt Marianne van Tol zich af of Nederland spugende, schoppende en scheldende asielzoekers wil ontvangen. Waarom niet? Wij tolereren toch ook (eredivisie)voetballers met dat gedrag, zelfs op televisie.

Frans van Daal Rotterdam

De minister is verantwoordelijk voor haar opvattingen

De landbouwlobby liet beleid afzwakken (Trouw, 9 maart). Het is een populaire mening dat lobbyisten een te grote invloed hebben op de politieke besluitvorming. Dat wordt beschouwd als laakbaar en er zijn voornemens om het lobbyen te reguleren. Maar over het hoofd wordt gezien dat minister of parlementsleden altijd verantwoordelijk zijn voor hun opvattingen en stemgedrag. Hun positie is het resultaat van vele interacties met lobbyisten, met vrienden en vijanden, met familieleden, en gebaseerd op eerdere ervaringen. Als er wordt geconstateerd dat een lobby veel invloed heeft, is dat toch het resultaat van een afweging die de politicus maakte.

Jaap de Kleijn Den Haag

Mijn ledencontributie van de LTO komt toch nog goed terecht

Succesvolle landbouwlobby: mijn ledencontributie van de LTO komt toch nog goed terecht.

Jan Bregman Rasquert

Of moet ik denken aan goede doelen?

Twee dagen op rij (Trouw, 9 en 10 maart) in de rubriek personalia aandacht voor betaling aan bestuurders die niet op een bus zitten. Zowel Van Beurden als McKinstry zal het wel verdiend hebben. Intrigerend vind ik de vraag waar deze mensen zo’n bak met geld laten. Huizen, auto’s en boten zijn ook maar eenmalige investeringen. Of moet ik denken aan goede doelen?

Geert Klaassen Westerbork

Provincie en waterschappen lijken bijzaak

Laten we het beestje maar bij de naam noemen. Als je ziet hoe de Haagse kopstukken zich roeren in de verkiezingscampagne dan hebben we volgende week gewoon Eerste Kamerverkiezingen. Provincie en waterschappen lijken bijzaak.

Jan van Veldhuizen Kortenhoef

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden