null Beeld

RecensieKookboek

Liefdevolle ode aan de eeuwenoude keuken van de Suryoye

Dana Ploeger

Van kookboeken uit het Midden-Oosten kun je er niet genoeg in huis hebben. Helemaal als het gaat om een onbekende culinaire cultuur. De recepten van de Suryoye (ook wel Assyriërs of Arameeërs) gaan al eeuwenlang over van moeder op dochter, zonder kookboek of aantekeningen. Daarom vond Matay de Mayee het hoog tijd om de nostalgische gerechten van zijn moeder te delen. Alleen kan zij niet lezen of schrijven, dus schreef hij de receptuur voor haar.

Het resultaat mag er zijn. Wát een ontroerend kookboek. Eerlijk, zonder pretenties, maar o zo authentiek. We wanen ons in de keuken van moeder Smuni vol geurende stoofpotten. Van ­alles wordt in deze keuken ­gevuld: van kip tot ui of baby-aubergine. Zo deden ze dat in Mesopotamië ook al. De ­salade van witte kool met gedroogde munt, sesam, knoflook en amandelen is even eenvoudig als verrukkelijk. Knap hoe zoonlief de kook­kunsten van zijn moeder tot in detail uitwerkte in Haniyé, wat ‘eet smakelijk’ betekent. En dat deden we.

null Beeld

Matay De Mayee
Haniyé – een ode aan de oudste keuken ter wereld
Fontaine Uitgevers; 224 blz. € 33,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden