OpinieBrief van de hoofdredactie
Krant weer in de bus, maar de toekomst blijft een uitdaging
Net als veel andere bedrijven werd DPG Media, onder andere eigenaar van Trouw, begin vorig jaar geconfronteerd met een tekort aan krantenbezorgers. Kranten vielen bij onze abonnees onregelmatig in de bus of werden soms dagenlang en wekenlang niet bezorgd. Vrijwel dagelijks kreeg ik brieven van wanhopige abonnees die én geen krant kregen én lezersservice niet aan de lijn kregen of heel lang moesten wachten om een klacht kwijt te kunnen - ook daar speelde het personeelstekort. Dit probleem raakte overigens alle krantenbedrijven.
Het was voor DPG Media alle hens aan dek. Er werden vele miljoenen gepompt in het aantrekken van krantenbezorgers, elektrische (transport)fietsen aangeschaft en andere zaken om het bezorgen van kranten aantrekkelijk te maken of voor abonnees te compenseren.
Ook van de kranten werd een offer gevraagd. Aan ons werd gevraagd de deadline te vervroegen zodat er ‘s nachts meer tijd werd vrijgespeeld voor het bezorgen van de kranten. Krantenbezorgers die dat wilden konden daardoor meerdere wijken lopen. Op zaterdag kan de krant bovendien later in de bus vallen.
Klachten van abonnees zijn afgenomen
De vraag is nu of deze aanpak effect heeft gehad. De directeur distributie, Job Muller, liet me deze week weten - met de nodige slagen om de arm - dat hij zeker denkt van wel. Het tekort aan krantenbezorgers, geschat op zo’n 1300 bezorgers, is teruggebracht tot ongeveer 400 à 500. Kranten worden weer regelmatiger bezorgd, klachten van abonnees zijn afgenomen.
Dat merk ik zelf ook, want ik krijg minder brieven en mails van lezers die de krant niet hebben ontvangen. Maar, zegt Muller, de bezorgproblemen zijn niet opgelost. Het is elke dag keihard werken om de krant bezorgd te krijgen, een proces van vallen en opstaan.
Zoals gezegd werd van de kranten ook een offer gevraagd. Eerder sluiten, waardoor we bijvoorbeeld laat nieuws en sportverslagen niet of maar gedeeltelijk in de krant kunnen meenemen. We hebben dit opgelost door steeds in de krant bij laat nieuws te verwijzen naar onze apps en de site, waar altijd het laatste nieuws te vinden is.
Lezers lezen in toenemende mate digitaal
Ook drukken we in de krant QR-codes af waardoor lezers makkelijker naar de site gedirigeerd worden. Bovendien attenderen we onze lezers met nieuwsbrieven en pushberichten op belangrijke verhalen en liveblogs op de site en de app als het gaat om onderwerpen die continu in het nieuws zijn, zoals de oorlog in Oekraïne.
Er speelt onderliggend een andere trend: onze lezers lezen in toenemende mate digitaal en zijn ook bereid daarvoor te betalen. Maar daardoor dalen de papieren oplagen, van alle kranten overigens. Uitgevers spelen op deze trend in door enerzijds de mogelijkheden voor de digitale nieuwsvoorziening te vergroten en anderzijds door drukkerijen te sluiten en meer krantentitels op minder persen te leggen.
Dat laatste is een complex proces waarbij storingen snel tot vertragingen leiden. Een extra bijlage draaien kan alleen overdags en liever niet, omdat dit de kans vergroot dat de bezorger die diverse krantentitels bezorgt de bijlage in een verkeerde bus stopt.
Veranderende markt
Om die reden hadden we donderdag de jaarlijkse Movies that Matter-bijlage als Verdiepingskatern gedrukt. Bovendien verschijnt deze ook als aparte digitale editie. Het zijn ontwikkelingen die horen bij een veranderende markt en daar moeten kranten en uitgevers op inspelen.
Goed nieuws is dat de sluitingstijd woensdagavond 15 maart, verkiezingsavond, is verruimd om het laatste nieuws mee te kunnen nemen.
Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.