Kort nieuws binnenland

null Beeld
Redactie Trouw

Rutte zegt weer sorry, nu over reactie op enquêterapport

Premier Mark Rutte zegt dat de toon van zijn reactie op het enquêterapport over de gaswinning in Groningen niet goed was. “Ik heb dat zelf niet goed gedaan”, zegt hij. Rutte was vermoeid, mede door een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. “Ik was die dag liever in bed gebleven”, zegt de premier. “Maar dat is geen excuus.” Twee weken geleden kwam het vernietigende rapport naar buiten en in een reactie zei Rutte alleen dat dit hard binnenkwam bij hem. Verder wilde Rutte, die twaalf jaar premier is en zelf expliciet wordt genoemd in het rapport, niet reageren.

Onderzoek na klachten over falend communicatiesysteem

De politie zoekt uit wat er nu aan de hand was met het communicatiesysteem C2000, na klachten over het functioneren ervan bij een klopjacht op drie overvallers in het Brabantse Rijsbergen. Door het wegvallen van verbindingen zouden de agenten niet goed met elkaar hebben kunnen communiceren. Politievakbond ACP uitte hierover zijn zorgen, omdat de overvallers mogelijk vuurwapengevaarlijk waren. De korpsleiding liet gisteren weten dat bekend is dat er dekkingsproblemen waren in het grensgebied waar de klopjacht plaatsvond. Daartegen waren maatregelen getroffen.

Kuipers: Pandemie is voorbij

Het kabinet schrapt nu officieel alle speciale maatregelen ter bescherming tegen corona. Dit is volgens minister Ernst Kuipers (volksgezondheid) echt een ‘bijzonder moment om even bij stil te staan’, zei hij na afloop van de ministerraad. Hij volgt hiermee het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) vorige maand al gaf. Drie jaar geleden overleed de eerste coronapa­tiënt in Brabant. De besmettingen liepen in Nederland razendsnel op, evenals het aantal mensen dat hieraan overleed. Het kabinet moest draconische maatregelen nemen als lockdowns, thuiswerken, avondklokken, schoolsluitingen, massale intentingsprogramma’s en een mondkapjesplicht. Vorig jaar namen de besmettingen en overlijdens eindelijk af. Volgens Kuipers is het verantwoord de maatregelen te schrappen, omdat ‘vrijwel iedereen in Nederland’ voldoende afweer heeft opgebouwd tegen corona. De overheid beschouwt corona voortaan als een soort griep, zei hij. Bij luchtweg­infectie-klachten is er geen verplichting meer een zelftest te doen of thuis te blijven. Wel roept het kabinet mensen op hun ‘gezonde verstand’ te gebruiken. Zo is het bij een ernstige verkoudheid of griep onverstandig te gaan werken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden