Karin Luiten Beeld Loek Buter
Karin LuitenBeeld Loek Buter

Koken metKarin Luiten

Kip Jalfrezi, lekker zonder kip

Karin Luiten

Op het gevaar af een repeterende grammofoonplaat te worden, moet ik het echt even dringend met u hebben over de pakjes van Knorr. Daarop staat prominent ‘Onze belofte: met ­lekker veel groente, meer dan 200 g per persoon’, terwijl er in werkelijkheid geen flinter, geen snipper, geen fliebeltje groente in zit. Mag dat zomaar van de Reclame Code Commissie? Is dit geen gevalletje pure consumentenmisleiding? Waarom komt het volk niet in opstand?

En het gaat niet om één pakje, het is een hele serie. Laatst had ik het er al over dat die poedermixen tegenwoordig al bijna 4 euro kosten, maar nu trof ik er zowaar eentje van 5,20 euro. Een maaltijdmix voor twee à drie personen. ‘Wereldgerecht Indiase kip Jalfrezi’ stond erop, ‘een Indiaas gerecht met rijst, kruidige kip en currysaus, vol natuurlijke ingrediënten’.

5 euro en 20 cent, mensen. Voor een kartonnen doos gevuld met lucht waar je zelf nog voor 8 euro – ik heb het speciaal even voor u uitgerekend – kip­filet, sperziebonen, tomaten, een ui en twee paprika’s bij moet kopen. Groente schittert in het pak zelf door afwezigheid, en kip dus ook, maar wat o wat zit er dan wél in zo’n kartonnen doos?

Zout als hoofdingrediënt

Een zakje rijst plus twee zakjes poeder. Een kruidenmix om saus mee te ­maken, bestaande uit ui- en knoflookpoeder, zetmeel, suiker, zout, koriander, gistextract, komijn, groentesapconcentraat, kurkuma, paprikapoeder, gember, maïs­olie, koriander en kardemom. En een specerijenmix om de kip in te marineren, samengesteld uit ongeveer dezelfde ingrediënten, alleen dan in een iets andere verhouding en met zout als hoofdingrediënt.

Het Indiase restaurant bij mij om de hoek heeft ook kip Jal­frezi op de menukaart: ‘Stukjes tandoori kip tikka bereid met tomaat, paprika, ui en groene pepers’. Authentiek lekker, voor 18,50 euro per persoon.

Ik besloot het zelf eens te maken, uiteraard zonder pakje. Ik testte het op drie totaal verschillende manieren, met en zonder kip. Allemaal een groot succes. De vegaversie bleek het verrassendst, dus die mag in de krant. En ik kan u beloven: deze is met écht lekker veel groente, en niemand mist de kip.

null Beeld Karin Luiten
Beeld Karin Luiten

Vega Jalfrezi
Nodig voor 4 personen:

400 g flespompoen (schoon gewicht)
1 rode paprika
1 groene paprika
3 wortelen (± 250 g)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 grote ui
3 knoflooktenen
3 cm gember
1 groene peper
2 eetl tomatenpuree
2 theel korianderpoeder
2 theel komijnpoeder
2 theel gerookt paprikapoeder
1 theel kerrie
snuf cayennepeper
handje verse koriander
plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de pompoen (zonder schil) in dobbelsteentjes, paprika’s in grove ruiten, de wortel in plakjes. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg 1 tl korianderpoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder, zout, peper, cayennepeper en 3-4 el olie toe. Hussel grondig.

Rooster ± 20 minuten in de oven tot gaar met hier en daar een geblakerd randje. Snipper intussen de ui. Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en fruit de ui zachtjes 5 minuten. Hak knoflook, gember en groene peper (zonder zaadjes) fijn. Voeg toe aan de pan en bak even mee.

Daarna mag de tomatenpuree erin, de overige theelepels ­koriander-, ­komijn- en paprikapoeder plus de kerrie. Bak ook weer even mee. Voeg bliktomaten en zout toe. Laat zonder deksel 10 minuten pruttelen. Meng ovengroente door de saus. Garneer met koriander. Lekker met rijst en/of naan.

Tip

Wie bezorgd is over voldoende eiwitten, kan ook nog een uitgelekt blik kikkererwten toevoegen aan de bakplaat.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden