FramingHans de Bruijn
Kijk eens naar ChatGPT als een soort rekenmachine
Vrijwel iedereen is gefascineerd door ChatGPT. Geef de chatbot een onderwerp, geef aan wat voor stijl je wilt en ChatGPT produceert een prachtige tekst, of het nu om een werkstuk over cavia’s gaat of over een complex econometrisch vraagstuk.
In het onderwijs zijn er grote zorgen over ChatGPT. Hoe leert iemand nog schrijven en zelfstandig denken, als ChatGPT dat voor je doet?
Er is een eenvoudige en krachtige metafoor, die regelmatig opduikt in die discussie: ChatGPT is als een rekenmachine. Metaforen duwen ons denken een bepaalde richting op. Hoe doet deze metafoor dat?
Een.
Je kijkt opeens wat luchtiger naar ChatGPT. Er werd indertijd ook veel gesomberd over de gevolgen van de rekenmachine voor onze kennis en vaardigheden, kun je denken. Dat viel allemaal reuze mee.
Twee.
Dankzij de rekenmachine, kun je veel geavanceerdere vraagstukken aan, en gaat het niveau van kennis en vaardigheden juist omhoog. Dat kan ook zo maar het geval zijn voor ChatGPT. Eindelijk kunnen we eens wat meer vragen dan dat eeuwige werkstuk over die cavia, of over dat basale econometrische vraagstuk
Drie.
De rekenmachine maakte wiskunde toegankelijker voor leerlingen die anders dan anderen zijn, die bijvoorbeeld fysiek moeite hadden met berekeningen met pen en papier. Zoiets zien we nu al bij ChatGPT. ‘ChatGPT helpt me bij mentale blokkades, houdt me gefocust als ik word afgeleid’, schrijft iemand met ADHD.
Definieer ChatGPT als een soort rekenmachine – en je kijkt er heel anders naar.
Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.