Smaak van de chefMark Ruiken
Gerechten delen in een Arnhemse smeltkroes van smaken en culturen
Mark Ruiken (51) en compagnons hadden al restaurant Bleeckerstreet in Nijmegen en openden ook een vestiging in Arnhem.
Wat kunnen we verwachten?
“We zitten in een statig herenhuis uit 1857 waarin we een open keuken hebben gebouwd, ruim van opzet, met warme kleuren en een goede akoestiek. Het concept: shared dining. Zelf vind ik wat mijn tafelgenoot op zijn bord heeft namelijk altijd net wat lekkerder dan wat ik zelf gekozen heb – dat probleem wilden we voorkomen. We serveren dus alles in tapasstijl: de gerechten hebben een formaat tussen voor- en hoofdgerecht in. Voor een vaste prijs kun je onbeperkt gerechtjes bestellen om te delen.
“We mixen keukens van over de hele wereld, van mediterraans tot Aziatisch en Zuid-Amerikaans. De restaurantnaam verwijst naar een straat in New York, dé smeltkroes van smaken en culturen.”
Wat moeten we zeker proberen?
“We hebben een prachtige gyoza, dat is Chinese dumpling, gevuld met kippengehakt en groente. We bakken hem aan één zijde zodat hij karamelliseert, daarna stoom ik hem zodat ’ie lekker zacht wordt. Het gerecht is heel erg fusion: de gyoza is gebakken in Aziatische teriyakisaus, als tegenhanger bij die smaak serveren we hem met een topping van truffelcrème en crispy lente-uitjes. Het is maar één hapje, maar een echte smaakexplosie.
“De lemper zijn ook erg goed, Indonesische rijstrolletjes met kokosrijst en gekruid gehakt, geserveerd met kokosmayo en curry. En de cheesecake met lemon curd en een bodem van bastognekoeken mogen we van de gasten nooit meer van de kaart halen. Meestal wordt een cheesecake wat droog door de oven, maar wij bakken hem niet, waardoor hij heerlijk cremig en zacht is.”
Jullie hebben je eigen gin, zag ik.
“Ja, ik ben groot fan van gin. Ik weet dat er al heel veel soorten bestaan, maar ik vond het leuk om er eentje te laten maken die precies op de smaken van onze keuken is afgestemd. In het destillatieproces gebruikten we vooral de Aziatische invloeden, met ingrediënten als gember, serehstengels, limoenblaadjes, chilipeper, szechuanpeper, kumquat en mandarijn.
“We hebben ook een speciale Arnhemse gin laten maken, gebaseerd op het koekje Arnhems meisje: heel boterig en romig, met smaken als karamel en kardemom.”
Wat kost het?
39,50 euro per persoon voor een onbeperkt aantal gerechten.