Het gaat niet goed met de scholekster; 2023 is uitgeroepen tot het jaar van deze vogel.  Beeld ANP
Het gaat niet goed met de scholekster; 2023 is uitgeroepen tot het jaar van deze vogel.Beeld ANP

VolgenBroedende vogels

Geen zin meer in de winter? Beleef online alvast de lente

Duizenden kijkers schakelen weer in op de webcambeelden van broedende vogels. Ze hangen door het hele land en staan 24 uur per dag aan. Even een moment inschakelen en tot rust komen? Het werkt.

Jasper Knegt

Nu de meteorologische lente op 1 maart weer is begonnen, zijn ook de camera’s van Beleef de Lente weer aangezet om het broedseizoen van verschillende vogels online te volgen. Dit jaar is onder andere een steenuil te zien, en een zeearend die nestelt in de buurt van Drachten.

Speciale aandacht is er voor de scholekster, want het gaat niet goed in al zijn leefgebieden. Vogelbescherming Nederland riep hem daarom voor de tweede keer uit tot vogel van het jaar, en keek hoe de vogel zijn leefgebied uitbreidt naar de stad.

Zo komt het dat vrijwilligers maanden geleden al onderzochten waar de vogels misschien konden gaan broeden, en daar camera’s plaatsten. De plekken worden niet specifiek vermeld om ze niet te storen, maar de webcambeelden komen uit heel Nederland, het hele broedseizoen lang live. Komt een ei uit of zijn de jongen goed te zien, dan worden daar aparte clipjes van gemaakt.

Beroemde slechtvalk

Weet u misschien van die jonge slechtvalk bij het Rijksmuseum in hartje Amsterdam, vorig jaar? Toen die uitvloog, keken 1,2 miljoen mensen mee. In de vijf maanden dat in 2022 de webcams aanstonden, zijn 53 eieren gelegd en 35 jongen uitgevlogen.

De webcambeelden halen moeiteloos de lente in huis en verdrijven de winterdip. Het is bovendien ultieme slow-television, met rustgevend effect. Probeer het zelf eens: kijken naar een vogel die in de zon, op zijn zelfgebouwde nest, een ei aan het uitbroeden is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden