Goed gemaaktBaardtrimmer
Een trimmer die het verschil maakt tussen stoer en slonzig
Deze thuistrimmer is robuust en heeft een klassieke uitstraling, maar is minder geschikt voor de hipsterbaard.
Een scheerapparaat geeft mij huidirritatie en elke dag nat scheren met schuim is me simpelweg te veel gedoe. Ik draag daarom een gemaksbaardje van drie- tot vijf-dagenstoppels. En vooruit, zo’n baardje straalt ook een zweem van daadkracht en onafhankelijkheid uit. Mits zorgvuldig gesoigneerd, want tussen stoer en slonzig loopt een dun lijntje. Daarom is het zaak de baard te allen tijden op een gelijkmatige lengte te houden, aangezet met een messcherpe haarlijn bovendien.
Een trimmer dus, maar welke? Het oermodel is van het bedrijf Wahl, en dat maakt het nog steeds, in een eigentijds jasje. De Groomsman (39,90 euro) sluit prima aan bij een zorgvuldig gecultiveerd imago van nonchalante authenticiteit. Met zijn klassieke vorm – robuuste stalen kop en zwarte handgrip met verchroomde sierstrips – ziet-ie er daadkrachtig uit en voor een thuistrimmer heeft het apparaat een heel krachtige motor. Het model stamt uit 1984. Het merk is ook in trek bij kappers; geschikt voor alle haartypes, van de jeugdige vlassnor tot de borstelige Afro-Amerikaanse kroesbaard, oordeelde recent nog een panel van professionele kappers voor The New York Times.
Flinke hap uit de baard
Al in 1919 vroeg de Amerikaan Leo J. Wahl, destijds student aan de universiteit van Illinois, patent aan op een tondeuse met rotatiemotor. Het was de eerste met de aandrijfmotor in de hand; daarvoor waren tondeuses met een flexibele aandrijfas verbonden met een aparte motor. De ongeveer twintig tondeuses en trimmers die de Wahl Clipper Corporation vandaag de dag produceert zijn feitelijk verbeterde versies daarvan. Door een magneetmechanisme is het toerental verdrievoudigd.
En dat voel je. Met een paar soepele handbewegingen zijn de baardharen netjes op dezelfde haarlengte geschoren. Het mechanisme werkt zo snel en de mesjes zijn zo scherp, dat je nauwelijks voelt dat je langs de baard gaat. Let je even niet op, dan is er ongemerkt zo een flinke hap uit de baard.
Gelukkig is het apparaat nog steeds wat dikker en zwaarder dan de gemiddelde trimmer, waardoor het prettiger en zekerder in de hand ligt. En laat je hem een keer vallen, dan is er niks aan de hand.
Ook onveranderd is de roestvrijstalen kam waaronder het gekartelde mes heen en weer beweegt. De kam zit met duidelijk zichtbare schroefjes vast en kan eenvoudig worden vervangen, net als het mes. Een elektrisch apparaat dat je kunt repareren, kom daar nog maar eens om.
Scherpe baardlijn
Tegelijkertijd heeft de robuuste Wahl een paar slimme aanpassingen gekregen. Zo heeft de Groomsman een zelfslijpend mesblad. Daarnaast heeft deze snoerloze trimmer oplaadbare batterijen. Geen gedoe dus met een dwarsliggend snoer. Met een gebruiksduur van twee uur hoef je amper één keer per maand te laden. Scheren met snoer kan trouwens ook.
Tot slot is de trimmer door de jaren heen flink afgeslankt; met een smalle kop van 3 centimeter trekt hij moeiteloos een mooie, scherpe baardlijn. De vijf meegeleverde opzetstukken – nog een uitvinding van Wahl – scheren van 1,2 millimeter tot ‘slechts’ 1,2 centimeter. Uitgerekend voor de hippe hipsterbaard is dit model dus niet geschikt.
Kortom, oud en toch nieuw, net als de gewenste uitstraling van mijn stoppelbaard.
Lees ook:
De baardtrimmers verdringen het permanentje en de krulspelden
Wie had dat gedacht: mannen gaan vaker naar de kapper dan vrouwen. Scheren en trimmen staan in de topzes van de kappersbehandelingen.