Verkiezingsrubriek
‘Drenthe is een snackbar vol pony's, schapen en geiten’
In de aanloop van de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart bericht Trouw over de campagne her en der in het land.
CDA’er Bart van Dekken, kandidaat-Statenlid in Drenthe
Bart van Dekken weet het zeker: volgende week woensdag zullen Drentse kiezers hun stem uitbrengen met de wolf in het achterhoofd. Het CDA-Statenlid spreekt zelf liever over de probleemwolf.
Hoeveel van deze dieren in zijn provincie rondlopen, weet Van Dekken niet precies. Hij schat tussen de zes en twintig. “Maar vergis je niet, een wolf heeft een worp van vier tot soms twaalf welpen. Over vijf jaar zit Drenthe er helemaal vol mee.”
Is het protest tegen de wolf niet een beetje overdreven?
“Absoluut niet. Drenthe is een walhalla voor de wolf. Een soort snackbar, vol met pony’s, schapen en geiten. De aanvallen op vee zijn bijna dagelijks in het nieuws. Ik hoor emotionele verhalen van boeren en gezinnen die echt angst hebben voor de wolf. Er zijn ouders die hun kinderen niet meer naar de sportclub durven te brengen omdat het dier zich zo dichtbij de bewoonde wereld ophoudt.”
Wat is uw oplossing?
“We moeten af van de beschermde status die de wolf op dit moment heeft. In andere woorden: het beest moet bejaagbaar zijn. Er zijn linkse partijen die zeggen dat de wolf een heerlijke verrijking van de biotoop is. Maar dit kan niet zo blijven doorgaan. Het is simpel: In Drenthe is geen plaats voor de wolf.”
Dat klinkt ferm, maar daar gaat de provincie zelf niet over.
“Nee, maar het CDA verwacht wel van het kabinet en van onze collega’s in Brussel dat zij proberen de Europese Habitatrichtlijn aan te passen, zodat we de probleemwolf in toom kunnen houden. Dat gebeurt ook met wilde zwijnen en edelherten. Waarom mag dat wel? We zien ook op het Drentse platteland dat het aantal weidevogels afneemt. Er wordt te makkelijk naar de boeren gewezen en te weinig naar de predatoren.”
Het CDA maakt van de wolf een thema voor de verkiezingen. Is dat het echt waard?
“Het is een groot thema. We moeten af van de gedachte dat dit slechts een dingetje is in een of andere provincie. De wolf vergroot de sociale angst in Drenthe.”
CU is het meest bezorgd over de regio, Denk over de Randstad
De spreekwoordelijke kloof tussen stad en platteland blijkt ook te bestaan bij vragen van Tweede Kamerleden. Zo blijk de ChristenUnie aan het kabinet het meest te vragen over wat er in de regio speelt, terwijl Denk vooral aandacht wil voor kwesties in de Randstad.
Dit blijkt uit onderzoek van Evert Meijers van de Universiteit Utrecht naar Kamervragen tussen 2017 en 2021. GroenLinks is het meest evenwichtig, het stelt evenveel vragen over steden als over dorpen. De PvdA en de SP zijn kampioen-vragenstellen, maar doen respectievelijk net iets meer over de regio en kleinere dorpen.
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat Forum voor Democratie en de PVV vooral aandacht hebben voor de Randstad. Meer dan de helft van de vragen aan de regering ging hierover. Het platteland kwam er bekaaider af, terwijl daar juist veel kiezers van hen zitten. De BBB kwam niet in het onderzoek voor, omdat de partij van Caroline van der Plas toen nog niet in het parlement zat. Meijers: “FvD en PVV laten met hun aandacht voor de Randstad een gat vallen bij hun regionale kiezers, ik vermoed dat de BBB hier van gaat profiteren bij de aankomende verkiezingen.”
Over het algemeen besteden de parlementariërs veel aandacht aan de regio, ondanks het beeld dat het niet zo is. Dat bepaalde regio’s meer aandacht krijgen heeft volgens Meijers te maken met de urgentie van de onderwerpen. Zo kreeg Groningen veel aandacht in vragen van Kamerleden. Meijers: “Dit komt door de aardbevingen in de provincie en de moeizame afwikkeling daarvan.