Hamburg

Acht doden bij schietpartij Jehova’s Getuigen, schutter was voormalig lid

Politie staat voor het gebouw waar de schietpartij plaats vond in Hamburg. Beeld AFP
Politie staat voor het gebouw waar de schietpartij plaats vond in Hamburg.Beeld AFP

Bij een schietpartij in een gebouw (Koninkrijkszaal) van de Jehova’s Getuigen in de Noord-Duitse stad Hamburg zijn donderdagavond acht doden gevallen.

Redactie Trouw

De schutter was een voormalig lid van de geloofsgemeenschap. Dat bevestigde de politie in de stad vrijdagmiddag. Onder de acht doden is de 35-jarige schutter zelf.

De man rende volgens de deelstaatminister van Hamburg naar boven toen de politie aankwam en schoot daar zichzelf dood. Deze Philipp F. handelde alleen en zou zijn semiautomatische wapen sinds december legaal in bezit hebben gehad. Hij heeft daarmee negen magazijnen leeggeschoten tijdens de aanval. In zijn appartement zijn nog meer magazijnen gevonden.

Het motief is nog onbekend. Volgens autoriteiten zouden er aanwijzingen zijn dat hij met ruzie was vertrokken uit de geloofsgemeenschap. De aanklager van Hamburg sluit niet uit dat de man mentale problemen had. F. kreeg niet lang voor de aanval bezoek van de politie, die zou zijn getipt over diens mentale toestand. De politie zag toen echter onvoldoende redenen om tegen hem op te treden.

Ongeboren kind

Behalve de dader hebben vier mannen, twee vrouwen en een ongeboren kind de schietpartij niet overleefd. Acht anderen raakten zwaargewond. Volgens de minister hadden er nog veel meer slachtoffers kunnen vallen als de politie niet zo snel ter plekke was geweest. Er waren zo’n vijftig mensen aanwezig toen de aanval begon. De Duitse Jehova’s Getuigen lieten weten dat op dat moment een religieuze dienst bezig was.

De politie kreeg donderdag rond 21.15 uur een melding over de schietpartij. Een speciale eenheid van de oproerpolitie die in de buurt was, drong het gebouw van drie verdiepingen binnen en hoorde een schot vanaf een bovenverdieping, aldus de politiewoordvoerder. Daar werd één persoon dood aangetroffen.

Een buurtbewoonster, de 23-jarige studente Lara Bauch, hoorde hoe er in het gebouw herhaaldelijk geschoten werd. “Vier keer en elke keer werden er meerdere schoten gelost met tussenpozen van ongeveer 20 seconden tot een minuut. Ik keek verder uit het raam en zag een persoon als een bezetene rennen van de begane grond naar de eerste verdieping bij de Jehova’s Getuigen.”

Bondskanselier Olaf Scholz betuigde vrijdagochtend zijn medeleven aan de nabestaanden na deze “brute gewelddaad”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden